Een golftoerist in paniek

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE WAARD

AMSTERDAM - Een tot tranen toe bewogen golfspeler die er niets meer van begrijpt en op de baan moedeloos zijn hoofd in de op zijn club steunende armen legt. Het was een zeldzaam golfdrama.

De 21-jarige Noord-Ierse jongeling Rory McIlroy leidde 63 van de 72 holes op The Masters in het Amerikaanse Augusta - een van de absolute hoogtepunten van het jaarlijkse golfseizoen. Op de laatste dag begon hij met een riante voorsprong van 4 slagen op 12 onder par. Het grote talent zou de titel en het beroemde groene jasje niet meer kunnen ontgaan.

De voltallige Britse pers wachtte hem op toen hij zondagmorgen op de baan van Augusta uit de auto stapte. Zijn ouders werden geïnterviewd. Hij glimlachte. Nee, de druk was niet te groot. Hij had zaterdag ontspannen gekeken naar Manchester United en de Grand National en zondag naar de rugbykraker Northampton-Ulster. Hij had geleerd van zijn ervaring van de Britse Open toen hij na een recordronde van 63 de volgende dag 80 slagen nodig had en ver weg zakte. Dat zou hem niet meer gebeuren.

De Spanjaard José-Maria Olazabal, zelf ooit winnaar van The Masters, voorspelde dat McIlroy 'het dit keer zou redden'. De Engelsman Ian Poulter zei dat McIlroy alleen hoefde te zorgen dat hij geen brokken zou maken op de eerste zeven holes. Het grootste Europese talent zou eindelijk gaan toeslaan.

Maar meteen bij de afslag bleek alle ontspannenheid te zijn gespeeld. Door een bogey op de eerste hole viel McIlroy meteen terug naar -11 en twee holes later ook naar -10. Maar hij leek zich te herstellen met een birdie. Na negen holes had hij nog altijd een voorsprong van twee slagen over op een heel veld van spelers, onder wie een ontketende Tiger Woods. Op hole 10 ging het echter helemaal mis. Het teeshot belandde tussen de vakantiehuisjes die de grote 18-holes baan scheiden van de 9-holes. Zelfs een golftoerist zou de bal niet zo ver uit de richting kunnen slaan.

McIlroy speelde de bal nog tussen de dennenbomen terug op de fairway. Maar zijn derde bal was opnieuw een afzwaaier. Uiteindelijk had hij zeven slagen nodig voor deze hole - een triple bogey - en viel zijn score terug naar -8. Op hole 11 en 12 leek hij in paniek te zijn geraakt. McIlroy twijfelde zo aan zichzelf dat hij de putts niet meer kon maken. 'Ik bedacht mij de ene keer over de snelheid van de bal en ik bedacht mij de andere keer over de richting. Ik wist het niet meer.' Hij had drie putts nodig voor een afstand van vijf meter tot de hole, en vier putts voor een afstand van zeven meter. Ineens was hij totaal kansloos. Hij eindigde roemloos met een ronde van 80 slagen, net als toen.

De strijd lag meteen helemaal open. Negen spelers van zes continenten konden ineens winnen: de Noord-Amerikanen Tiger Woods en Bo van Pelt, de Zuid-Amerikaan Angel Cabrera, de Aziaat KJ Choi, de Europeaan Luke McDonald, de Australiërs Adam Scott, Geoff Ogilvy en Jason Day en de Zuid-Afrikaan Charles Schwartzel.

Na elke volgende hole had een ander de leiding. Woods kon zijn uitstekende score van -5 op de tweede negen holes geen vervolg geven. De gedachte na anderhalf jaar zonder zege weer te kunnen winnen, leek ook hem ineens van slag te brengen. Hij kon de simpele putts niet meer maken en bleef steken op -10. Nog even hoopte hij op een play-off. De Australiërs Scott en Day wisten met elk twee birdies op de laatste holes op -12 te komen.

Maar uiteindelijk was het Charles Schwartzel die op de laatste vier holes vier birdies maakte en met een score van -14 in het groene jasje kon worden gehuld. Drie jaar nadat Trevor Immelman had gezegevierd op The Masters en negen maanden nadat Louis Oosthuizen op St. Andrews de Britse Open had gewonnen, haalde Zuid-Afrika weer een belangrijke Major-titel binnen.

Voor het eerst sinds onheuglijke tijden houden de Amerikanen geen enkele Major-titel meer. Met zijn val lijkt Woods ook het hele Amerikaanse golf te hebben meegesleept. Zelf bewees Woods nog steeds tot de beste golfers in de wereld te horen. Maar hij is niet meer de allerbeste. Sinds er aan zijn overheersing een einde is gekomen, is het golf een anarchie geworden waarbij op grote toernooien de vorm van het moment telkens doorslaggevend is.

De laatste negen Majors zijn door negen verschillende spelers gewonnen. De naam van McIlroy is daar nog niet onder te vinden. Hij komt dit jaar naar de KLM Open in Hilversum - niet als de grote winnaar, maar als de spectaculairste verliezer. Misschien staat dat ook mooi op een affiche.

undefined

Meer over