Een glaasje ouzo, een voetbaltrainer en een poederbrief

Charles Bromet en Willem Vissers

Poederbrieven, daar hoorde je nooit meer iets over, totdat het AD maandag meldde dat er een was opgedoken in Nieuwegein. Alsof dat nog niet opzienbarend genoeg was, werd een tamelijk bekende voetbaltrainer er het slachtoffer van: Frans Adelaar.

Dat is natuurlijk ook de reden dat de krant het bericht publiceerde. Voor het AD en verslaggever Ton Voermans is Adelaar bekend genoeg. We kunnen gerust spreken van een reeks verbijsterende gebeurtenissen.

Allereerst zou Adelaar, de man die vorig jaar met opgeheven hoofd en op een uiterst waardige manier ADO Den Haag de rug toekeerde, na bedreigingen door supporters, zaterdag in een Grieks restaurant een serveerster hebben mishandeld.

Het restaurant heet Athina en Adelaar was er met zijn dochter (16) die, aldus het AD, ruzie kreeg met een serveerster. Adelaar schoot zijn dochter te hulp, naar eigen zeggen. Vollgens de politie was er ‘drank in het spel'.

Dat zou kunnen, want op de website van het restaurant staat dat iedere bezoeker voor de maaltijd kan genieten van een lekker glaasje ouzo van het huis.

Nu dan de poederbrief.

Nadat Adelaar was gearresteerd of, naar eigen zeggen, was meegegaan met de politie om een verklaring af te leggen, werd bij het politiebureau een onvervalste poederbrief afgeleverd. Het protocol schrijft voor dat de ruimte onmiddellijk wordt afgesloten. Niemand kon er meer in of uit, ook Adelaar niet.

Maar liefst 14 agenten moesten daarom, zo schreef het AD, de nacht ‘op een stoel' doorbrengen. Adelaar bracht de nacht door in een cel. Zondagochtend om 8 uur werd het resultaat van het onderzoek naar de inhoud van de poederbrief bekend gemaakt: de stof was onschadelijk.

Een incident in een Grieks restaurant, een dronken (?) voetbaltrainer en een poederbrief: je fantasie gaat onmiddellijk aan het werk. Talloze vragen dringen zich op.

Is dit een toevallige reeks gebeurtenissen? Waar ging de ruzie over tussen de serveerster en de dochter? Hoe kwam die poederbrief op het politiebureau terecht? Is er een verband tussen de ruzie in het restaurant en de brief?

Als het geen gevaarlijke stof was, wat was het dan wel? Is niet één van die 14 agenten in de verleiding gekomen om de nacht op de grond door te brengen, in plaats van op een stoel?

Hier zit meer achter. Maar wat?

Meer over