Een gemiste strafschop

Op 20 februari 1915 gebeurde er veel in de wereld. De ‘Great War’ was aan de gang. Op het westelijk front veroverden de Duitsers die dag ten koste van vele doden wat terrein in de loopgravenoorlog bij de Belgische stad Ieper....

In het oosten sloegen de Russen op 20 februari 1915 een aanval van de Duitsers op Kosziowa af. Bij de Darnadellen bombardeerde de Engelse vloot die dag de Turkse zeeforten. Later zouden ze er onder leiding van Winston Churchil landingen uitvoeren in een poging de zeestraat op de Turken te veroveren. Anderhalf jaar later – intussen waren 200 duizend Britse, 50 duizend Franse en 250 duizend Turkse soldaten gesneuveld – staakten de geallieerden deze poging.

Bij Zuid-Amerika speurde de Britse vloot driftig naar de Duitse kruiser Dresden. De Britse consul in Punta Arenas in Chili stuurde op 20 februari 1915 een telegram naar de Admiraliteit in Londen. Hij had belangrijke inlichtingen over de positie van het schip. Uiteindelijk zou de Dresden door de Britse marine op 14 maart 1915 voor de kust van Chili tot zinken worden gebracht.

In Sydney scheepten op 20 februari 1915 de manschappen van het zesde en zevende Light Horse Regiment zich in op de HMAT Marere om later strijd te gaan leveren in Egypte, Jordanië en Palestina. Velen zouden Australië nooit meer terugzien. De Marere zou een jaar later door een Duitse U-boot in de Middellandse Zee tot zinken worden gebracht.

En in Londen speelde op 20 februari 1915 Tottenham Hotspur voor 12 duizend toeschouwers een thuiswedstrijd tegen Notts County. In de tweede helft van de wedstrijd kreeg Notts County, bij een 1-0 voorsprong voor Tottenham Hotspur, een strafschop. De vaste strafschoppennemer van Notts County was doelman Albert Iremonger. Het was een lange, magere man.

Iremonger kwam zijn doel uit, sjokte naar de overkant, legde de bal secuur neer, nam een lange aanloop en schoot vervolgens de bal snoeihard tegen de lat. De bal stuiterde het veld weer in en Iremonger moest als een gek terug naar zijn eigen doel.

Al te snel ging dit niet. Onderweg struikelde hij twee keer. Toen hij eindelijk bij zijn eigen strafschopgebied aankwam, was daar een geweldige scrimmage aan de gang. Tottenham probeerde de bal in het door Iremonger verlaten doel te schieten, de spelers van Notts County probeerden wanhopig dit te voorkomen. Iremonger sprong in de kluwen van spelers en met een uiterste krachtsinspanning kon hij met zijn lange benen bij de bal komen en deze wegtrappen – om vervolgens te moeten constateren dat hij de bal per ongeluk in zijn eigen doel had geschoten: 2-0, in plaats van 1-1. Daarmee geldt Albert Iremonger als de enige speler ter wereld die een strafschop – zij het indirect – in eigen doel heeft geschoten.

Tottenham Hotspur won de wedstrijd met 2-0. Ondanks deze curieuze overwinning degradeerde het dat seizoen uit de hoogste Engelse divisie. Maar negentig jaar later is Tottenham nog steeds een grote club. Met Notts County gaat het niet meer zo goed. Ze spelen nu in de Coca-Cola Football League Two. Een nu al legendarische uitspraak van de voorzitter van Notts County is: ‘Most of the people who can remember when we were a great club are dead.’

De gesneuvelde soldaten van 20 februari 1915 zijn haast allemaal in de vergetelheid geraakt. Dit in tegenstelling tot Albert Iremonger; hij schoot die dag een strafschop in eigen doel.

Martin van Neck

Meer over