Een gelijkspel, dus loopt Royal niet in

Heeft Nicolas Sarkozy dan toch Ségolène Royal verslagen tijdens het woensdagavond gehouden marathondebat om het Franse presidentschap?..

De eerste commentaren leken vooral in de richting van een gelijkspel te wijzen. De socialiste toonde zich assertief, om niet te zeggen agressief, en liet zich bepaald niet wegblazen door de gehaaide debater, die de oud-advocaat Sarkozy is. Dat vermogen tot weerstand bieden was tegen de verwachting van velen in. Met haar vechtlust won Royal vooral aan presidentiële geloofwaardigheid, wat tot dusver als haar zwakke plek werd beschouwd.

Aan de andere kant had ook Sarkozy reden tot tevredenheid. Goed, hij draaide nogal eens van haar intense blik weg en maakte zelfs voor een Fransman overdreven veel handgebaren. Maar hij beging niet de misstappen waarvoor zijn campagneteam had gevreesd en waar Royal op had gehoopt: hij verloor niet zijn koelbloedigheid en liet zich ook niet misprijzend over zijn tegenstander uit.

Zelfs kon hij aan het slot het nog opbrengen Royals ‘talent’ en ‘grote kwaliteiten’ te roemen. ‘Het is niet toevallig dat zij hier zit’, kreeg hij over zijn lippen, terwijl zij pertinent weigerde een persoonlijk oordeel over haar tegenstander te geven. Kortom, Sarkozy bleef in de plooi, ondanks haar aanvallen, wat voor hem een winstpunt was. Een gelijkspel dus, in de ogen van de neutrale waarnemers.

Uiteraard hadden de kampen van Royal en Sarkozy een heel ander debat gezien. Links prees een ‘dynamische en moderne’ Royal, die ‘het debat van A tot Z had gedomineerd’. Op rechts werd Sarkozy ‘de duidelijke winnaar’ genoemd vanwege diens vermogen ‘precies, heel helder en kalm’ te blijven, terwijl Royal aan ‘vaagheid’ leed.

Maar wat vonden de Fransen, die komende zondag moeten stemmen? Donderdagmiddag kwam daarover een eerste indicatie. De opiniepeilers van het bureau Opinionway stelden in opdracht van Le Figaro vast dat 53 procent van de kijkers Sarkozy ‘overtuigender’ had gevonden. Slechts 31 procent koos voor Royal. Het debat leek daarmee toch nog een winnaar te hebben gekregen. Maar die uitkomst werd onder vuur genomen door de socialistische campagneleiders, die het bureau Opinionway al wel vaker op onbetrouwbare uitkomsten hadden betrapt.

Stel dat het debat dan toch een gelijkspel is geweest, dan nog kan Sarkozy zich in zekere zin de winnaar noemen. Hij begon er immers met een voorsprong aan. Er is geen reden om aan te nemen dat hij die nu opeens in de laatste vier dagen kwijtraakt. Tenzij de kiezers van Jean-Marie Le Pen zondag massaal diens oproep volgen om helemaal niet te stemmen, lijkt Sarkozy de eindoverwinning niet meer te kunnen ontgaan.

Meer over