Een gefacelifte stad of een onbewoond eiland

Enkele reisbestemmingen springen er dit jaar uit om snel te bezoeken. Opkomende landen, opgeknapte steden, verse wandelpaden, onbekende stranden.

NOËL VAN BEMMEL EN IÑAKI OÑORBE GENOVESI

1. Indonesië

Weinig landen bieden zoveel natuurpracht en culturele diversiteit als de 17.500 eilanden van Indonesië. Ondanks de eeuwige smog in Jakarta en de dagelijkse files op Bali. Net op tijd heeft de regering besloten fors te investeren in vijftien nieuwe luchthavens en nieuwe wegen om het oosten van de archipel beter te ontsluiten. Nu al biedt Silk Air, een dochter van Singapore Airlines, direct vluchten aan vanaf Changi Airport - de fijnste luchthaven ter wereld - naar eilanden als Kalimantan, Lombok en Sulawesi. En die bestemmingen worden uitgebreid. Maagdelijke regenwouden, onbewoonde bountyeilanden en vreemde volken komen opeens een stuk dichterbij.

2. Macedonië

Eindelijk afgerond: de grote metamorfose van Skopje. De vele nieuwe standbeelden (waaronder een enorm bronzen beeld van Alexander de Grote), fonteinen, bruggen en parken zullen ongetwijfeld geen bewoner of bezoeker van de Macedonische hoofdstad onberoerd laten. Belangrijker misschien nog zijn de nieuwe hostels, verrassende bistro's, smaakvolle wijnbars die in razend tempo opduiken en een uitgaansscene die tot de hipste van de Balkan behoort. Ook traditionele toppers als het meer van Ohrid en het skigebied van Mavrovo blijven een bezoek waard. En laten we de opkomende spa-hotels in Berovo, op de grens met Bulgarije, en het wijntoerisme in Tikves niet vergeten. Voor Lonely Planet voldoende reden om Macedonië in zijn Top-10 voor 2014 te plaatsen.

3. Ecuador

Als de Ecuadoraanse minister van Toerisme een extra investering van 600 miljoen dollar aankondigt, weet u dat ze in het Latijns-Amerikaanse land wat van plan zijn. Het nieuwe internationale vliegveld van Quito is onlangs geopend. En ook de Tren Crucero, de ruim honderd jaar oude spoorverbinding van Guayaquil langs zeven klimaatgebieden naar de 'Avenue van de Vulkanen' en de hoofdstad Quito, is al in oude glorie hersteld. Bovendien maakt Ecuador werk van oerwoudavonturen en ecotoerisme vanaf Coca, logeren in 'choco-lodges' en jungle-lofts nabij cacaoplantages of van het surfparadijs Montañita - misschien wel de beste golven ter wereld. En dan hebben we de bekendste attractie van Ecuador nog niet genoemd: de Galápagoseilanden, de ultieme habitat van reuzenschildpadden, pinguïns, zeeleeuwen en vele bijzondere vogels.

4. Malawi

Een van de minst ontwikkelde landen in Afrika ontpopt zich zomaar tot een topbestemming. Je kunt er uitblazen rond het enorme Lake Malawi, dat opvalt door kristalhelder water en verlaten stranden. Of trektochten maken in de bergen. Maar het grote succesverhaal is het Majete Natuurpark. Tien jaar geleden een leeggeroofd gebied, maar dankzij de Nederlandse natuurbeschermingsorganisatie African Parks, barst het er weer van de dieren. Sinds de herintroductie van leeuwen, afgelopen jaar, heeft Majete weer Big 5-status (olifant, neushoorn, leeuw, luipaard, buffel).

5. Schotland

Alle ogen zijn dit jaar gericht op de Schotten. Niet verwonderlijk als je in september een referendum organiseert over onafhankelijkheid van Groot-Brittannië. Wie weinig heeft met politiek komt in Schotland ook ruimschoots aan zijn trekken. Zo zijn de Schotten dit jaar gastheer van de Gemenebestspelen en de Ryder Cup, een prestigieus golftoernooi. Bovendien staat Homecoming Scotland op het programma, waarbij Schotten uit de diaspora naar het moederland terugkeren voor feesten en evenementen vol traditionele liederen, maaltijden en drankgelagen. Ook heeft de grootste Schotse stad Glasgow een facelift gekregen en wordt komend voorjaar de John Muir Way geopend, een langeafstandswandelroute over steile kustpaden, door spectaculaire hooglanden en duistere dorpjes.

6. Taiwan

China voor beginners, wordt Taiwan ook wel genoemd. Uitstekende wegen en supersnelle treinen voeren de toerist makkelijk naar megasteden, oude Hollandse forten of spirituele bergmeren. Wat minder bekend is: de Taiwanese fietsfabrikant Giant spant zich al decennia in om het fietsen op het eiland te promoten. Dankzij de 80-jarige oprichter King Liu, zelf nog steeds in het zadel, beschikt Taiwan over mooie paden langs de zee en door de bergen. Touroperator Giant Adventure regelt ook gidsen, volgbusjes en een rondleiding door de fabriek.

7. Mexico

Laat u niet afschrikken door alle verhalen over drugskartels, mensensmokkel of sociale onrust. Mexico is een enorm land en op de meeste plekken merkt u er niks van. Bovendien betekent niet gaan dat u adembenemende tropische stranden en kleurige Spaanse koloniale steden als Morelia en Oaxaca zou missen. Maar ook uzelf beroven van mysterieuze Maya-tempels in Mérida en Tullum of de langste zip line van Latijns-Amerika in Barranco del Cobre. Vergeet de bij touroperators nog altijd populaire badplaatsen Cancún of Playa del Carmen. Ontdek liever de Riviera Nayarit, de nog vrij onbekende kuststrook van San Blas tot Sayulita. Hipsters, hippies en surfers relaxen er aan de witte stranden, vergapen zich er aan walvissen en dolfijnen of trekken er door het ruige achterland.

8. België

Eigenlijk zou een tripje naar België altijd op het programma moeten staan. Steden als Antwerpen, Brussel, Brugge of Gent staan garant voor dagen vol musea, shoppen en wandelingen langs historische gebouwen en moderne architectonische pareltjes. En wellicht niet ten onrechte claimen onze zuiderburen ook de beste bieren, de beste chocola en de beste frites ter wereld te hebben. Komend jaar staan de Belgen vooral stil bij de 100ste herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog. Nergens zijn de verschrikkingen van de 'Grote Oorlog' zo aanwezig als rond de militaire begraafplaatsen en loopgraven bij Ieper. Het Koninklijk Museum van het Leger in Brussel herbergt vanaf februari de imposante tentoonstelling '14-18, dit is onze geschiedenis'. Een hoogtepunt in het herdenkingsjaar wordt de reconstructie op 3 oktober van de pontonbrug over de Schelde ter hoogte van het Steen (Antwerpen).

undefined

Meer over