Een galerij van galeries

AMSTERDAM - Er is een nieuw kunsttijdschrift. Het heet You Are Cordially Invited en het begint zo: 'Welkom, lieve lezer! Dank dat u ons leest, en gefeliciteerd: u bent gekomen tot pagina twee van een nieuw tijdschrift voor hedendaagse kunst.'

Dat zelfspottende intro; natúúrlijk beseffen de makers dat na de mededeling 'er is een nieuw kunsttijdschrift' mensen cynisch begint te lachen ofwel verzuchten dat het vast bij één nummer zal blijven. Want wie, behalve vakmensen die zeggen geïnteresseerd te zijn in lappen tekst vol kunstjargon, leest nou zoiets?

Het Amsterdamse ontwerpbureau Cobbenhagen Hendriksen kent alle vooroordelen, maar liet zich er niet door afschrikken. Hun engelstalige geesteskind You Are Cordially Invited (laten we het afkorten tot YACI) wil het felbegeerde plekje op het schap tussen de (internationale) kunsttijdschriften en de grensverleggende modebladen à la Fantastic Man veroveren.

Daartoe hebben Chantal Hendriksen en Marijek Cobbenhagen een tijdschrift bedacht waarin de foto's groot zijn en de informatieve tekstblokjes er slim als credits onder werden gezet, omdat is gebleken dat foto-onderschriften altijd worden gelezen.

Gastsamenstellers

Het eerste nummer is opgezet als een kunstbeurs. Het concept werd bedacht en ingevuld door de gastsamenstellers van YACI: Alexander Mayhew, kunstcriticus, en Jaring Dürst Britt, directeur van Nieuwe Vide in Haarlem. Zij maakten, in de woorden van Dürst Britt, een 'brede en eclectische selectie' uit het hedendaagse internationale kunstaanbod, een 'staalkaart van wat er nu gebeurt', van New York tot Antwerpen en Wenen tot Amsterdam.

Ze vroegen de desbetreffende galeriehouders om beeldmateriaal dat de kunstwerken ín de galerieruimte toont, hangend aan de muur of staand op een sokkel, zodat de lezer al bladerend als het ware door één grote tentoonstelling wandelt. Tussendoor komt hij dan onder meer een modereportage tegen, eveneens gesitueerd in een galeriesetting.

Veel beeld, weinig tekst, een flirt met mode, een nauwe samenwerking met galeries - is YACI niet gewoon een mooie, kritiekloze reclamefolder in plaats van een onafhankelijk tijdschrift? Nee hoor, zegt Dürst Britt. Die galeries hebben niet betaald voor hun bijdrage. En niet-kritisch, tja - dat is ook de bedoeling, vanwege die 'thermometerstaalkaartfunctie' van het blad.

'Wij zeggen niet dat dit dé toekomst van het kunsttijdschrift is. Het is ook geen aanval op vakbladen als Metropolis M of Artforum. Maar de beeldende kunst dreigt de slag naar een groter publiek dat geïnteresseerd is in kunst en cultuur te missen. Daarvoor is er volgens ons een type blad als dit nodig. Omdat het is 'vermomd' als modetijdschrift, zit je voordat je het door hebt ineens over een onbekende Poolse kunstenaar te lezen.'

You Are Cordially Invited #1: The Art Fair Issue. euro15. youarecordiallyinvited.nl

Het volgende nummer verschijnt over een halfjaar.

undefined

Meer over