Een gadget dat T.S. Eliot zou bevallen

HANS BOUMAN

T.S. Eliot (1888-1965) geldt als een van de minst toegankelijke dichters van het Engelse taalgebied en op zijn gedicht The Waste Land (1922), zo'n beetje de belichaming van het modernisme, is een keur aan erudiete geesten gepromoveerd.

Niet echt een onderwerp voor een iPad-app, zou je zeggen. Toch is dat precies wat uitgever Faber & Faber en applicatie-ontwerper Touch Press hebben ontwikkeld. The Waste Land App bevat onder meer de volledige tekst van het lange gedicht, een facsimile van het originele manuscript met de aanpassingen en doorstrepingen van Ezra Pound, filmpjes waarin collega-dichters en anderen aspecten van het gedicht bespreken, een uitvoerig notenapparaat, foto's en een reeks voordrachten van het gedicht (door Eliot zelf, Alec Guinness, Ted Hughes en anderen).

Hoor en zie hoe Seamus Heaney aanvankelijk doodsbang was voor het gedicht, hoe Frank Turner de dichter vergelijkt met Bob Dylan ('allebei oudtestamentische profeten') en Jeanette Winterson uitlegt welk een afkeer T.S. zou hebben van onze moderne gadgets.

Maar de Nobellaureaat zou vast een uitzondering hebben gemaakt voor deze aanstekelijke en drempelverlagende iPad-app, die een idee geeft van hoe de ontmoeting van gadgets en literatuur wel degelijk iets moois kan opleveren.

T.S. Eliot: The Waste Land App.

Faber & Faber/Touch Press; downloaden via de App Store voor € 10,99.

undefined

Meer over