Een euro of vijf per voetbalwedstrijd

Geïnteresseerde mediabedrijven moeten donderdagochtend hun bod op de tv-rechten van het eredivisievoetbal bij de notaris inleveren. Acht vragen over de voetbalrechten.

Wat gaat er nu weer veranderen voor de kijker?

Zondagavond om zeven uur met het bord op schoot verdwijnt nu echt. Het was al niet meer hetzelfde sinds John de Mol drie jaar geleden het voetbal overnam van NOS’ Studio Sport, maar nu wordt het acht uur of nog iets later. Dat moet van de Eredivisie CV (ECV), de eigenaar van de voetbalrechten. Die wil op zondag een wedstrijd om zes uur die tegen betaling live te volgen is, en die is pas om 19.45 uur klaar.

Zijn de samenvattingen minder belangrijk dan?

De ECV zet deze keer vol in op de live wedstrijden, waar het grote geld vandaan moet komen. Dat is in het buitenland allang zo; alleen in Nederland werd tot nu toe meer betaald voor de rechten van de samenvattingen. De Mol betaalde drie jaar geleden 35 miljoen euro per seizoen voor de samenvattingen, Versatel (inmiddels Tele 2) 30,5 miljoen voor de live-rechten.

Worden de samenvattingen korter?

Niet per se. Nu moeten ze tussen de 7 en 10 minuten lang zijn, en dat wordt tussen de 5 en 10 minuten; de zender bepaalt de lengte. Uitzondering zijn de onderlinge wedstrijden van Ajax, Feyenoord en PSV; die zijn 20 minuten.

Wie gaan er bieden?

Verwacht wordt dat de NOS, RTL en SBS op de samenvattingen bieden. De NOS moet dat onder voorwaarden doen, want zij kunnen niet voldoen aan veel commerciële wensen van de ECV. Voor de live wedstrijden worden naast Tele 2 biedingen verwacht van grote kabelbedrijven als Zesko (Casema, @Home en Multikabel) en UPC (onder meer Sport 1), die met het voetbal op een betaalkanaalhopen op meer klanten en winst. KPN, dat ook tv aanbiedt, brengt ook een bod uit. Ingewijden verwachten dat de strijd om het live-voetbal gaat tussen Zesko en UPC.

Doet John de Mol weer mee?

Nee, zegt zijn woordvoerder. ‘De enige interesse van De Mol voor de voetbalrechten loopt via zijn aandeelhouderschap van RTL.’

Wordt er inderdaad meer geld binnengehaald?

De ECV ontvangt nu 70 miljoen euro per seizoen. Voor de samenvattingen verwachten ingewijden dit keer niet meer dan 15 miljoen euro per seizoen, 20 miljoen per jaar minder dan nu. Het grote geld moet dus komen van de biedingen op het live-voetbal. Dat wordt aantrekkelijker gemaakt: er komen op zondag wedstrijden om twee uur, vier uur en zes uur.

Wat gaat dat de kijker kosten?

Bij Tele 2 kost het live-voetbal nu 14,95 euro per maand. Maar dan moet je wel eerst bel- en internetklant worden (29,95 euro per maand). Per wedstrijd betalen kan ook: normaal 4,99 euro, de wedstrijden tussen PSV, Ajax en Feyenoord 6,99 euro. Volgens sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake is dat model achterhaald. De kijker hoeft straks geen klant te worden en moeilijk te doen: hij betaalt per gekeken wedstrijd, ongeveer een euro of vijf.

Wanneer weten we meer?

De ECV verwacht dat de procedure half februari is afgerond.

Een televisiecamera in het stadion van FC Utrecht tijdens een wedstrijd tegen Feyenoord. (ANP) Beeld
Een televisiecamera in het stadion van FC Utrecht tijdens een wedstrijd tegen Feyenoord. (ANP)
Meer over