Een elektrische Porsche en vooruitblik op het NFF

Deze lunchpauze kunt u uitgebreid de hoedjes bespreken. We blikken ook vooruit op het komende Nederlands Film Festival met een uitgebreide bijlage. En vergeet niet de nieuwe huiveringwekkende videoclip van Stromae te bekijken.

Just Fontein
Belangstellenden uit Spakenburg verzamelen zich op het Binnenhof om een glimp op te vangen van de Gouden Koets. Beeld anp
Belangstellenden uit Spakenburg verzamelen zich op het Binnenhof om een glimp op te vangen van de Gouden Koets.Beeld anp

De ochtend in vogelvlucht

- De EU-lidstaten bereikten gisteravond in Brussel geen akkoord over de 120 duizend asielzoekers die nu nog in Italië, Griekenland en Hongarije zitten. Volg het laatste nieuws over de vluchtelingencrisis in ons liveblog.

- Niks missen van Prinsjesdag? Het laatste nieuws vindt u hier.

- Rusland zal het regime van Assad in Syrië militair blijven steunen. Dit zei de Russische president Poetin vanochtend.

- Paus Franciscus waarschuwt dat infiltranten van Islamitische Staat (IS) zich kunnen verschuilen in de enorme stroom vluchtelingen die momenteel vanuit Syrië en Libië Europa binnenkomt.

- Porsche presenteerde op de autobeurs in Frankfurt zijn eerste volledig elektrische model gepresenteerd: de Mission E.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Voor aan de lunchtafel

De lunchpauze is natuurlijk geen plek om die begroting van voor tot achter te spellen. Ja, misschien kunt u het even hebben over De Hoedjes. Ook belangrijk.

Verder moeten we op deze derde dinsdag van september niet vergeten dat het Nederlands Film Festival er weer aan komt. Vandaag een NFF-bijlage in de Volkskrant. Thema dit jaar is Grenzeloos Nederland. Paul Verhoeven-biograaf Rob van Scheers zet uiteen wat de invloed van Turks Fruit, Soldaat van Oranje en Zwartboek is geweest. (+)

Verder ondermeer een interview met de hoofdrolspelers van openingsfilm J. Kessels: Frank Lammers, Fedja van Huêt en Erik de Bruyn. Films maken met vrienden, heeft dat enkel voordelen? Een interview met de drie. (+)

En kunt u Jany Temime? Haar naam waarschijnlijk niet (of je moet blijven zitten voor de kleine lettertjes bij de aftiteling), maar haar werk toch zeker. Het ruimtepak van Sandra Bullock in Gravity? Temime. Het zuurstokroze skipak van Renée Zellweger in Bridget Jones? Jazeker, Temime. Haar klapstuk dit jaar: de witte smoking van James Bond en de avondjurk van Bondgirl Madeleine Swan. Een overzicht. (+)

Sluiten we af met de kanshebbers. Wie is genomineerd, wie wint en wie niet? En is dat terecht. Onze vakjury voorspelt de uitslag. Wie wint het Gouden Kalf voor de beste film? Gluckauf. Maar wie moet winnen? Prins, in een fotofinish met Schneider vs. Bax

(Tekst gaat verder na de trailer)

De witte smoking, ontworpen door Jany Temime Beeld Filmposter
De witte smoking, ontworpen door Jany TemimeBeeld Filmposter

Grabbelton Internet

Kent u het nummer Candy Shop van 50 cent nog? Opfrisser: 'I'll take you to the candy shop, I'll let you lick the lollipop, Go 'head girl, don't you stop, Keep going 'til you hit the spot.' Het is een van de bestbewaarde geheimen uit de hiphopgeschiedenis: want dat liedje blijkt dus helemaal niet over een snoepwinkel te gaan, zei 50 cent vandaag in een interview. En die lollipop is geen chupa chups. Wat wel? Dat leest u hier.

Genoeg lolligheid (lolli-gheid, sorry). Bij de BBC zijn ze deze week begonnen aan een themaweek met verhalen over artificial intelligence (AI) en robots. Werktitel: Intelligent Machines. Zo krijgt u antwoord op de vragen: Welke banen verdwijnen als eerst door AI? Waarom investeert Facebook in AI? En lijken de Hollywood-robots eigenlijk op echte robots?

Hieronder Star Wars-robot C3PO vergeleken met hulprobot Pepper.

null Beeld BBC
Beeld BBC

Een nieuwe video van Stromae is vrijwel altijd de moeite waard. Zo ook de nieuwe clip van 'Quand C'est' (spreek uit Cancer). Een trip-hopbeat met een praatzingende Stromae, die in een monoloog de ziekte kanker aanspreekt. Hij zit vol vragen. Kijk en huiver.

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag rond 12 uur op mobiel ontvangen? Klik hier.

Meer over