'Een echte filmkus had ik spannend gevonden'

Judith Gerrits (15) leerde afgelopen maandag op Cinekid interviewen van Volkskrantjournalist Berend Jan Bockting. Samen met drie andere dappere razende reporters in spé bedacht zij een heleboel vragen voor acteur Rohan Timmermans, de hoofdrolspeler in de openingsfilm Het leven volgens Nino én in de tv-serie Vrolijke Kerst. Judith en haar collega's bekeken als een van de eersten in Nederland 5 afleveringen van de serie. Terwijl na afloop de taart werd aangesneden om het 25-jarig bestaan van kinderfilm en -televisieproducent Bosbros te vieren, kreeg Rohan een spervuur aan vragen op zijn bord.

Rohan Timmermans (midden, grijs jasje) op de set van Vrolijke Kerst.Beeld cinekid

Een beetje zenuwachtig neemt Rohan Timmermans plaats aan de picknicktafel op het Cinekid-festival. Niet zo gek, want dit is waarschijnlijk een van de eerste interviews voor hem. Gelukkig is hij niet bang om antwoorden te geven.

De 11-jarige Rohan speelt Lucas in Vrolijke Kerst, een tv-serie over een rijk gezin dat in de weken voor Kerstmis ineens al haar geld kwijt is. Daarom verhuizen ze naar een soort kraakpand. Daar maakt Lucas dan allemaal leuke en minder leuke dingen mee.

Er was altijd wel een goede sfeer op de set, vertelt Rohan. Om het gezellig te houden werden er veel spelletjes gedaan. Natuurlijk waren er af en toe wat problemen, zoals gekibbel tussen de alle kinderen die op de set waren, maar het werd altijd weer opgelost. Tussen de leden van de cast en crew was er een sterke band. Doordat ze elkaar 37 draaidagen lang zagen, leerden ze elkaar goed kennen. Maar Rohans favoriet op de set was niet het doen van spelletjes die er gedaan werden, of de goede sfeer, maar het eten. 'Iedere dag was er wel iets speciaals!' zegt hij enthousiast, als er gevraagd wordt waarom hij de maaltijden zo leuk vond.

Hard werken
Het was natuurlijk vooral heel hard werken voor Rohan. Om zich iedere dag goed in te leven in zijn rol, zat hij in een kamertje, om even goed tot rust te komen en zijn tekst goed te leren. Ook werd er bij elke scène een doorloop gedaan over de set. Dat betekent dat je met iedereen die in die scène zit over de set loopt en de plaatsen bepaalt waar iedereen moet staan.

Acteur Rohan Timmermans (11)Beeld anp

Als Rohan ideeën had over de serie werd er goed naar hem geluisterd. Wanneer hij bijvoorbeeld vond dat de camera niet goed stond, zei hij dat tegen regisseur Anna van der Heide of tegen de cameraman. Maar hoewel Rohan er veel over nadenkt en goede ideeën over heeft, wil hij voorlopig geen regisseur worden. 'Misschien later als ik wat ouder ben,' zegt hij, 'maar nu wil ik vooral een bekende acteur worden.'

Toen hij auditie deed bij Elskes Kast, één van de drie castingbureaus waar hij ingeschreven staat, was hij wel erg zenuwachtig, maar toen hij zijn tekst las, merkte hij dat hij veel van Lucas herkent in zichzelf. Zo zijn Rohan en Lucas allebei vaak vrolijk en willen ze dat iedereen gelukkig is. Hoewel Rohan elke draaidag hard moest werken, is er geen moment geweest dat hij geen zin had om weer naar de set te gaan. Altijd was er wel iets leuks te doen en als er een keer iets fout ging, maakte dat niet uit: iedereen maakt fouten.

Bak met schuim
Natuurlijk moest Rohan ook wel eens rare dingen doen voor de serie, maar daarvoor schaamt hij zich niet. Zo werd hij bijvoorbeeld een keer door twee jongens in een bak met schuim geduwd. 'Dat was superleuk om te doen!' zegt hij met twinkelende oogjes. Ook vond hij het niet erg dat Nils Verkooijen (die Lucas' broer Thomas speelt) hem in de serie vaak uitschold voor loser of sukkel. 'Ik wist dat het nep was', vertelt hij, 'daarom was het niet erg. Als het echt was geweest, zou ik het wel erg vinden.' In de serie krijgt Rohan een kus op zijn wang, maar dat vond hij prima. 'Als het een echte filmkus was geweest, had ik het wel spannend gevonden', zegt hij, 'maar ik had het toch wel gedaan, hoor!'

Als Lucas in Vrolijke Kerst hoort dat hij het hoognodige moet pakken omdat zijn gezin moet verhuizen, vraagt hij zich af wat voor hem nou het hoognodige is. Als deze vraag aan Rohan wordt gesteld is het antwoord: 'Mijn telefoon, als die het nog zou doen, kleren en boeken, want ik houd heel erg van lezen.' Als er op de set even niks te doen was, pakte hij dan ook graag een boek. Een van Harry Potter bijvoorbeeld, of Geronimo Stilton, of In de ban van de ring. 'Wat Vrolijke Kerst wil zeggen, denk ik, is dat Kerst niet alleen om cadeautjes en lekker eten gaat, maar ook om gezelligheid en met elkaar zijn', zegt Rohan. 'Daar ben ik tijdens het filmen van de serie wel achtergekomen.'

Meer over