Een draak van een jurk

Jossine Modderman en Arno Kantelberg geven elke week ongevraagd stijladvies aan bekende mensen.

Jossinne Modderman en Arno Kantelberg
null Beeld Mischa Schoemaker / MMP
Beeld Mischa Schoemaker / MMP

Jossine Modderman, hoofdredacteur LINDAnieuws.nl:

Dus ik appte mijnheer hieronder 'Ik heb een wangedrocht van een jurk van Viktor & Rolf gezien. Thekla Reuten draagt 'm.' Ik dacht: dit is een inkoppertje. Hoezeer ik V&R ook respecteer - een tijdelijk dieptepunt door een artistieke zenuwinzinking is met bovenstaand gewaad bewezen. Had het duo ruzie en ontwierp Viktor de boven- en Rolf de onderkant? En zo was ik het zomaar eens met menig sterrenuitdeler, van wie de draagster een half sterretje voor de moeite kreeg. Dat zat me niet lekker, want Thekla en haar stylist staan garant voor gedurfde designeroutfits waarvan ik vrijwel altijd een hartklopping van vreugde krijg - hier ontging mij iets. En ja hoor: deze jurk, waarvoor mijn moeder nog geen 10 euro zou geven, blijkt een hoofdstuk uit een fraai verhaal. De lentecollectie Boulevard of Broken Dreams, waartoe ook dit ontwerp behoort, is een ode aan recycling en dus milieubewustzijn. Nou, dán heb je me hoor. Alle jurken bestaan uit afgedankte exemplaren en zijn gereanimeerd tot een verse versie van zichzelf. Een beklijvenswaardige gedachte. Creëren door te repareren. Maar maakt dat deze jurk ook mooi? Dat niet. In de meeste BoBD-jurken zit naast patchwork veel tule verwerkt - mijn favoriete stof; en nou nét in deze niet. Tule is geestig, feestelijk en hups, alles knapt ervan op. Van de 32 creaties is deze de minst uitbundige, vandaar mijn vergissing. Pfiew.

null Beeld MMP
Beeld MMP

Arno kantelberg, hoofdredacteur Esquire:

Acteur Gijs Naber, tevens de vaste verkering van de dame hierboven, ziet er keurig verzorgd uit op de rode (roze?) loper bij de première voor de film Het Verlangen. Maar omdat God in de details zit, zoals het gezegde luidt, zullen we daar de verlossing in moeten zoeken. Het kan altijd beter.

Gouden Kalf-winnaar Naber draagt een grijs pak, wat uiteraard een zwarte smoking had moeten zijn. Grijs is een fijne kleur, maar een die zich beter leent voor de doordeweekse dracht. De functie van het zwart in je smoking is om jou ondergeschikt te maken aan de dame aan je zijde, een even nobele als stijlvolle taak. Daarom heb ik persoonlijk de meeste moeite met de zwarte knopen op het jasje: het zijn aandachtstrekkers. Knopen horen van parelmoer te zijn (zo genoemd omdat ze vroeger gemaakt werden van de binnenkant van oesterschelpen); de enige knopen die zwart zijn, zijn de studs in je smokinghemd, die ik hier helaas mis. Of de geachte afgevaardigde manchetknopen draagt, kan ik helaas niet zien - er manifesteert zich slechts een schuchter streepje manchet onder de mouw. Onthou: 1,5 centimeter is het ideaal, maar liever te veel dan te weinig. De strik is mooi groot, hou ik van (smalle pinkelhoutjes zijn voor neefjes van 13) en de lakschoenen glimmen zoals het hoort, dus ik wil hier toch een 7,5 voor geven.

null Beeld MMP
Beeld MMP
Meer over