‘Een Damrak zonder shoarmatenten’

De directeur van Stadsgoed heeft goede moed dat andere verhuurders zullen volgen als de panden worden opgeknapt.

Van onze verslaggever Gerard Reijn

Het wordt de grootste transactie in het kader van het opknappen van het Amsterdamse stadshart. De uitkoop van Asaf Barazani gaat 45 miljoen euro kosten voor dertien panden aan het Damrak. Seksbaas ‘Dikke Charles’ Geerts kreeg vorig jaar 25 miljoen voor zijn panden op de Wallen.

Twee jaar lang onderhandelde Ronald Wiggers, directeur van Stadsgoed, met Barazani. Donderdag werden de eerste vier panden voor 15 miljoen overgedragen. Voor de andere panden heeft Stadsgoed tot het najaar om de financiering rond te krijgen.

Als dat lukt, zal de gemeente Amsterdam een zucht van verlichting slaken, want zij deed er alles aan om van de Israëlische zakenman met een twijfelachtige reputatie af te komen. Zelfs de wet-Bibob werd (vergeefs) tegen hem in stelling gebracht. Daarmee kan een ondernemer met criminele banden vergunningen worden geweigerd.

Wat gaat er met die panden gebeuren?

Wiggers: ‘We gaan andere huurders zoeken. De hotels blijven hotels, maar met andere exploitanten. Er komen betere winkels. En we gaan de panden opknappen. De gevelreclame gaat eraf, de aanbouwsels ook, en ze worden geschilderd. Sommige bovenverdiepingen hebben jaren leeggestaan. Daar bouwen wij twaalf woningen in. Dit jaar zul je het al zien.’

Waarom duurden de onderhandelingen zo lang?

‘Omdat we eisten dat de panden leeg zouden worden opgeleverd. Daarom moest Barazani huurders opzeggen en huurcontracten afkopen. Dat kostte veel tijd, maar het is voor driekwart gelukt.’

Waarom wilden jullie Barazani zo graag weg hebben van het Damrak?

‘Er zaten shoarmatenten in en verkeerde winkels. Wij willen op die plek iets anders. Het is de entree van Amsterdam.’

Er zitten nog meer eigenaren met zulke panden. Gaan jullie die ook uitkopen?

‘We hebben nu even geen geld meer. Maar we wilden Barazani’s panden hebben, omdat hij daar de grootste is.

‘Door zijn pakket over te nemen, kunnen we het verschil maken. Andere eigenaren gaan ook andere huurders aantrekken en hun panden opknappen. Nu al hebben een paar gezegd met ons mee te willen doen.

‘Zo is dat ook gegaan in andere gebieden waar we optraden. Op de Geldersekade, de Nieuwendijk, bij het Rembrandtplein, op de Wallen. De buurt verandert alleen als je dat op grote schaal doet.’

Waar komt het geld vandaan?

‘Het is gewoon een commerciële investering. We hebben weliswaar geen winstoogmerk, maar we maken wel winst. We hebben nu voor 150 miljoen aan panden. De panden die we kopen zijn duur, maar ze worden meer waard doordat de buurt verbetert.

‘Een gewone belegger kan zoiets niet voor elkaar krijgen, die zit er te ver van af. Wij zijn de enigen die dat kunnen. Ons werkgebied is het stadscentrum, en onze taak is het om kwetsbare plekken op te knappen. Wij zitten er bovenop.

‘We hebben een sociale functie. Onze eigenaar is woningbouwvereniging Stadgenoot. Zelfs op de duurste plekken in de stad maken wij betaalbare woningen. We huisvesten daklozen. Maar we hebben ook darkrooms in onze panden. En koffieshops. Het is een waanzinnige portefeuille.’

Asaf Barazani op het Damrak (Guus Dubbelman / de Volkskrant) Beeld
Asaf Barazani op het Damrak (Guus Dubbelman / de Volkskrant)
Meer over