Een dagdromer, maar wat is z'n voorzet mooi

NAC - Feyenoord wordt voortgezet in de perskamer waar Breda de toon aangeeft maar Rotterdam het slotakkoord voor zijn rekening neemt....

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

BREDA

En daarmee was het duel in de bunker aan de Beatrixstraat keurig samengevat. NAC had kunnen winnen maar verloor. En Feyenoord leek te verliezen maar won, met 2-1 doordat de oude vos Kiprich in de laatste tien minuten plotseling de geest kreeg.

Daar had niemand meer op gerekend. Slaapwandelend kuierde de Hongaar gisteren in Breda over de hobbelige mat en uitgezonderd de slotfase werd nimmer van hem vernomen. Aan de rechterkant van de Rotterdamse aanval stond een speler die dagdromend zijn rijke loopbaan overdacht, zo leek het.

Kiprich (31) is aan het eind van het seizoen transfervrij en Van Hanegem voelt er wel iets voor om hem een nieuw contract aan te bieden. De aanvaller wil graag blijven: hij voelt zich nog te jong en te sterk om zich alleen met commerciële activiteiten bezig te houden.

Zijn naam is sinds kort verbonden met Bio Life, een 'afslankthee', en in zijn geboortestad Tatabanya bezit hij een bedrijfje dat voetbalshirts produceert. Maar liever wil Jozsef nog een paar seizoenen voetballen, in Nederland.

Als vervanger van Taument heeft Kiprich de laatste maanden met regelmaat aangetoond nog niet versleten te zijn. In Breda wachtte hij gisteren rustig zijn kansen af. Hij liep geen meter te veel en bekommerde zich niet om Trustfull die achter hem opzichtig faalde als rechtermiddenvelder.

Maar slim is Kiprich nog steeds. In de 84ste minuut troefde hij zijn bewaker Janssen voor de eerste maal af en vond met een gave voorzet Obiku. De Nigeriaan, losgelaten door Van Burik, kopte raak, gaf Feyenoord een rijkelijke beloning voor het korte offensief en trok het shirt gewoontegetrouw uit.

Obiku bleef gekleed toen Kiprich drie minuten later opnieuw vanaf de rechterkant voorzette, laag ditmaal. Obiku miste al dan niet opzettelijk en bij de tweede paal stond Blinker gniffelend klaar om de bal in het lege doel te schuiven. 'Bijzonder amateuristisch', zou Spelbos later opmerken, maar het was óók buitengewoon professioneel, van Feyenoord dat het spel in Breda geraffineerd speelde.

Naïef en te aanvallend was de wijze waarop NAC de wedstrijd uitspeelde, maar Spelbos zal zijn spelers daar vandaag niet mee confronteren. 'Dat is verspilde energie.'

De B-side schreeuwt de kelen nog steeds schor en Spelbos heeft ondanks zijn aangekondigde vertrek naar Vitesse niets van zijn populariteit hoeven inleveren, maar de Parel van het Zuiden schittert niet meer. Ook de laatste twee thuiswedstrijden, tegen Volendam en FC Groningen, gingen verloren. De zege op Sparta, vorige week op Spangen, bracht enige verlichting.

NAC ging gisteren voorzichtig van start en Feyenoord voelde zich evenmin geroepen de wedstrijd tot leven te wekken. Slechts Abdellaoui sprong met zijn acties uit het gelid. De Marokkaan die samen met Arnold de Bredase voorhoede vormde, kreeg twee kansen en werd bij een derde poging vastgegrepen door zijn onzekere bewaker Van Gobbel. Scheidsrechter Temmink vond het geen strafschop waard, NAC, inclusief Spelbos, wel. Maar een overtreding, dat was het.

Snel vergeten was de somber stemmende eerste helft toen Feyenoorder Blinker en Remie van NAC in de 52ste en 55ste minuut kansen misten. Feyenoord voelde zich plots opgejaagd en beging zeven overtredingen binnen een kwartier. De Rotterdamse ploeg sprak de fysieke reserves aan, maar kon niet voorkomen dat Abdellaoui zijn eerste doelpunt in negentien competitiewedstrijden maakte.

Het was een treffer waaraan een voorzet van Brusselers, getreuzel van Abdellaoui, een schot van Remie en een redding van De Goey aan vooraf ging. Via de voet van De Goey sprong de bal op de borst van de dartele aanvaller die de bal beheerst over de lijn duwde: 1-0, en zo leek het duel ook te eindigen.

Want Obiku had geen schijn van kans tegen Van Burik, Blinker lag vast bij Wilnis en Janssen had Kiprich in zijn greep. Het lot van Feyenoord was in handen van Bosz die zijn duels met Lokhoff veelal winnend afsloot en van de degelijke libero Scholten. Bosz waarschuwde NAC als eerste, met een kopbal die door Karelse op spectaculaire wijze werd gekeerd.

De verrassende ontknoping kwam voor rekening van Jozsef Kiprich uit Hongarije. Zijn opstanding bracht NAC in verlegenheid en dwong Spelbos tot de opmerking dat hij, en met hem NAC, een beroerde middag achter de rug had.

Meer over