Een complete herstart

PAULINE KLEIJER

Brian Michael Bendis

schrijver/tekenaar van onder meer Spider-Man

In juli gaat The Amazing Spider-Man in première, op papier de vierde aflevering in de succesvolle Spider-Man-reeks die in 2002 begon. Maar volgens de producenten moeten we het anders zien: de nieuwe film is geen vervolg, maar een complete 'herstart' van het superheldverhaal. Regisseur Sam Raimi en hoofdrolspeler Tobey Maguire keren niet meer terug en zijn vervangen door Marc Webb en Andrew Garfield.

Dat is jammer, want Raimi en Maguire maakten de eerste drie films juist zo succesvol. Al in het eerste deel, vanavond op tv, verraste Raimi door evenveel nadruk te leggen op ingetogen scènes als op de indrukwekkende actiesequenties. Maguire hielp daaraan mee door Peter Parker, superheld tegen wil en dank, aandoenlijke, verlegen trekjes te geven.

Gelukkig lijkt Andrew Garfield, bekend uit onder meer The Social Network, een waardig opvolger. Het is overigens niet zo gek dat Peter Parker alias Spider-Man door een andere acteur gespeeld zal worden: in superheldenland zijn identiteitswisselingen aan de orde van de dag. In de oorspronkelijke Marvel-strip waarop de films zijn gebaseerd, heet Peter Parker inmiddels Miles Morales, en is hij half zwart, half Latino.

'Grote macht brengt grote verantwoordelijkheid met zich mee.' Het motto van Spider-Man blijft hetzelfde, wie hij ook is en wie hem ook speelt.'

Spider-Man (Sam Raimi, 2002)

Veronica, 20.30-23.00 uur.

Unfaithful

(Adrian Lyne, 2002) Het oeuvre van Adrian Lyne is behoorlijk rechtlijnig. Na onder meer Nine 1/2 Weeks (1986), Fatal Attraction (1987) en Lolita (1997) maakte Lyne met Unfaithful alweer een film over clandestiene lust. Overspel, in dit geval; het overspel van een gewone, gelukkig getrouwde vrouw. Diane Lane speelt met verve de tevreden maar verveelde Connie, die valt voor de charmes van een sexy boekverkoper (Olivier Martinez) - met alle gevolgen van dien. Van erotisch drama verandert Unfaithful in een thriller; de liefde wordt pas hervonden als het overspel en de leugens met rigoureuze middelen zijn weggepoetst. Zoals een vriendin van Connie al had voorspeld: 'Er komt altijd gedonder van.'

Net 5, 20.30-23.00 uur.

American Gangster

(Ridley Scott, 2007)

Hij lijkt zo keurig, Frank Lucas. Een brave huisvader en een echte gentleman. Maar schijn bedriegt: Lucas (Denzel Washington) is een keiharde gangster, een drugsbaron die vanaf het eind van de jaren zestig de wijk Harlem bevoorraadt. Regisseur Ridley Scott, bekend van pompeuze actiefilms als Black Hawk Down (2001), maakte met American Gangster een voor zijn doen ingetogen film. Hij putte rijkelijk uit de gangsterfilmgeschiedenis, van blaxploitationfilms tot de Godfather-trilogie, en voegt daar weinig nieuws aan toe. Opzienbarend is American Gangster dus niet, maar wel spannend - vooral het kat-en-muisspel tussen Lucas en zijn tegenpool, politieman Richie Roberts (Russell Crowe) blijft boeien.

undefined

Meer over