Een brug met ongelijke leggers te ver

In het leerzame stuk dat John Volkers zaterdag in de Volkskrant publiceerde, stonden de volgende medische termen en verwijzingen naar fysiek en psychisch ongemak:..

Bert Wagendorp

Meniscusoperatie, trekken met linkerbeen, rondsjouwen met coolpack, niet lekker buigend been, ingepakte rechtervoet, uit het gips, gescheurd bandje tussen kuitbeen en scheenbeen, voet lastig in gestrekte positie, hamstringblessure, botkneuzing, verwardheid, koorts, moe, ontstoken vinger, alle gewrichten ontstoken, verhoogde activiteit witte bloedlichaampjes, ontstoken keelamandelen, puntbloedinkjes op onderbenen, ontstoken bloedbanen, operatie, gebroken elleboog, pijnlijke voet, crisis.

Let wel, John Volkers was in touw voor de sportredactie, niet voor het katern Gezond. Het betrof een interview met de topturnster Renske Endel.

Vanaf de geboorte van mijn dochter heb ik elke avond een schietgebedje gedaan: Grote Roerganger, behoedt haar voor een turncarrière! Schaatsen, prima. Hardlopen, zwemmen, gymnastiek, voetbal, korfbal: oké. Maar alsjeblieft géén turnen. Mijn gebeden zijn verhoord. Ze is nu twaalf en veilig. Ze is te oud. Dat zegt trouwens al genoeg over de absurditeit van het meisjesturnen. Als je er pas op je twaalfde mee begint heb je een onoverbrugbare achterstand van zes jaar afbeulen en kun je het schudden.

Mijn vrouw geeft les op een LOOT-school, waar ze studie en topsport combineren. In haar brugklas zitten turnmeisjes van twaalf die dertig uur per week trainen. Ik stel wel eens voor zo'n kind in huis te nemen en haar te helpen afkicken. Maar volgens mijn vrouw doen ze het vrijwillig en wíllen ze er helemaal niet mee ophouden.

Turnen is zo'n sport die hogelijk wordt gewaardeerd door mensen die niets met sport hebben. Het zijn mensen die van kunstjes houden. Als zo'n meisje na een driedubbele flic-flac achterwaarts met schroef op haar pootjes terecht komt zeggen ze dingen als: 'Asjemenou!' Of: 'Tsjongejonge, knap hoor.'

Knap? Als je kinderen vanaf hun vijfde dertig uur per week opsluit kun je ze nog véél knappere dingen leren! De hele Shakespeare van buiten. Jongleren met vijf levende kikkers en een ratelslang. Erica Terpstra optillen met één arm. De Vijfde van Beethoven op fietsbel.

Er zijn mensen die menen dat doping het definitieve bewijs is van de ontsporing van de topsport. Anderen wijzen op de salarissen van profvoetballers. Maar volgens mij toont het gesol met kinderen van tien in zo'n martelhonk pas echt aan welke krankzinnige contreien topsport ons kan binnenvoeren en hoe medaille-geilheid ons met blindheid slaat.

Niet voor niets waren ze er vroeger zo goed in, in het Roemenië van Ceaucescu. Die Roemeense scharminkels van zeven turnden de rondborstige Nederlandse gymnastes van 24 helemaal naar huis, en toen is bij ons de onzalige gedachte opgekomen om hetzelfde te gaan doen: beginnen met drillen onmiddellijk nadat ze uit de luiers zijn.

Na de val van de Muur zijn ze er in het oosten snel mee opgehouden, maar wij zijn ermee doorgegaan. En nu zijn we godbetert een turnnatie. Daar zijn we mooi klaar mee.

Alleen de volstrekte zinloosheid van zo'n paardsprong al. De mens, ontdaan van alle emotie en door langdurige training machine geworden, springt een gat in de lucht: 9.455 punt. Ik kan me zo gauw niets treurigers voorstellen, hoewel de evenwichtsbalk er qua depressivum ook mag wezen.

Ik schaam me kapot als wij straks in Athene een turnmedaille winnen. Ik roep de VN nu alvast op om in dat geval eens goed te kijken naar de Nederlandse kinderrechten-situatie die deze schande mede mogelijk heeft gemaakt.

Volgens John Volkers heeft Renske Endel nu als bijna twintigjarige 'een rijke levenservaring'. Rijke levenservaring na veertien jaar in de gymzaal??

Renske heeft een rijke medische ervaring, dat wel. Ze hebben Renske bijna kapot-geturntraind, en haar niet alleen. Hou ermee op, Renske. Kappen met die verdomde brug, de evenwichtsbalk van het echte leven roept.

Meer over