Een broodje schuifkaas

ROB VREEKEN

Wat eet Q&A?

Een broodje schuifkaas.

Schuifkaas? Wat is dat?

Broodje schuifkaas was het favoriete gerecht van de moeder van Q&A in de Hongerwinter. Als er, wat maar zelden gebeurde, kaas in huis was, werd daarvan een plakje op een droge boterham gelegd. Lekker, boterham met kaas! Maar bij het happen werd de mond niet al te ver geopend, zodat de kaas bleef haken tegen de bovenlip. Het plakje schoof telkens een stukje op, viel uiteindelijk van de laatste hap brood en kon dan op de volgende boterham worden gelegd. Enzovoort. Het hele gezin genoot zo van één plakje kaas. Alleen al de illusie van kaas maakte het droge brood lekkerder.

Waarom eet Q&A een broodje schuifkaas?

Ter gelegenheid van de herbenoeming door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, afgelopen dinsdag, van secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Waarom eet Q&A een broodje schuifkaas ter gelegenheid van de herbenoeming van Ban Ki-moon?

Omdat Ban Ki-moon heeft gezegd dat hervorming van de Veiligheidsraad van de VN tijdens zijn tweede termijn prioriteit zal krijgen.

Hoezo hervorming?

De samenstelling van de Veiligheidsraad weerspiegelt nog altijd de mondiale machtsverhoudingen anno 1945: de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk zijn de permanente leden. Al sinds het einde van de Koude Oorlog leeft het besef dat dit niet meer van deze tijd is. De economische grootmachten Japan en Duitsland zouden permanent lid moeten zijn. Opkomende landen als India en Brazilië horen er in. Een Afrikaans land ontbreekt, en een Arabisch land. Maar het is nog niet zo eenvoudig. Als Brazilië zich kandideert, dan wil Mexico óók. Wordt Zuid-Afrika naar voren geschoven, dan begint Nigeria te mekkeren. Zo is er voor elke oplossing minstens één probleem. En dan nog: moeten al die nieuwe permanente leden straks ook vetorecht krijgen? Dan kan er nooit meer een besluit worden genomen, altijd zal wel iemand dwarsliggen. In 1993 werd door de VN-assemblee een orgaan in het leven geroepen met de verbluffende naam Open-einde Werkgroep over de Vraag van Evenwichtige Vertegenwoordiging en Toename in het Lidmaatschap van de Veiligheidsraad en Andere Zaken met Betrekking tot de Veiligheidsraad. Vele malen is de werkgroep sindsdien bijeengekomen, vele rapporten werden opgesteld. Resultaat: nul. Sinds begin jaren negentig hebben secretarissen-generaal van de VN hervorming van de Veiligheidsraad uitgeroepen tot hoogste prioriteit. Eerst Boutros Ghali, toen Kofi Annan twee termijnen lang, nu opnieuw Ban Ki-moon. Elk termijn is een hap brood, elke keer wordt het plakje kaas van de hervorming doorgeschoven.

Eet smakelijk.

Dank.

undefined

Meer over