Een BMW'tje ditmaal, want ook 007 moet wat kalmer aan doen

De zilvergrijze Aston Martin DB5 was een knipoog naar stijl ('I've got the looks, I've got the car'), de gele Lelijke Eend een verwijzing naar eenvoud - dus ook stijl....

ERWIN WIJMAN

Donderdag beleeft Goldeneye zijn Nederlandse première. Fans van de Britse geheim agent hebben zes jaar moeten wachten op een verse 007-film. Ze zullen een flinke bak popcorn nodig hebben om zich te verbijten als ze Bond-acteur Pierce Brosnan in een Duitse auto zien stappen. En dan nog wel zo'n modale sportwagen: tot nu had hij alleen een licence to crash auto's van Engelse makelij (Aston Martin, Lotus Esprit), al ging hij wel eens vreemd in een Franse of zelfs in een Japanse auto.

BMW grijpt de kerstkassakraker aan om een breed publiek lekker te maken voor de nieuwe Z3-roadster, die in Amerika gebouwd wordt en volgend jaar ook in Nederland te koop is.

Engelse autotijdschriften openen deze maand met een twee pagina's grote advertentie met de kopregel 'Bonds have more fun' boven een foto van een beeldvullende nachtblauwe sportauto. Alleen een fraai uiterlijk is niet genoeg om de Z3 op te laten vallen tussen de concurrenten, moet BMW gedacht hebben. Ondanks retro-lijnen en ventilatie-openingen, afkomstig van sportieve BMW-modellen van weleer. Want voor Jan-Twee-Keer-Modaal betaalbare open twoseaters worden tegenwoordig te kust en te keur in de showroom aangeboden. En ze zijn allemáál historisch verantwoord. Mazda warmde de markt op met de snoezige MX5, daarna volgden Suzuki met de Cappuccino, de Fiat Barchetta, de Alfa Romeo Spider, de MG F, de Mercedes-Benz SLK. Een èchte 007-auto als een Aston Martin heb je niet beneden de drie ton, de BMW Z3 kost maar iets meer dan 68 mille.

De badgirl in de film, gespeeld door de Nederlandse actrice Famke Janssen, pleegt mannen dood te klemmen tussen haar dijen. Moet het voor de koele held toch een prettig gevoel zijn dat zijn BMW'tje tenminste nog verstevigingsbalken in de portieren en twee airbags heeft.

Erwin Wijman

Meer over