Eén beweging met de schroevendraaier

De politiecommandant van Playa del Carmen hoort ons relaas onbewogen aan. Het is al bijna negen uur 's avonds en de ventilator aan het plafond is er nog steeds niet in geslaagd de tropische warmte uit zijn kantoortje te verdrijven....

ART VAN IPEREN

Na een kwartiertje veert hij plotseling op. 'Zijn jullie die twee koffers en reistas niet gewoon vergeten mee te nemen uit het hotel in Chichen-Itza?', vraagt hij op een toon alsof hij de beroving al heeft opgelost en het toch echt onze eigen schuld is dat we met een lege kofferbak op ons vakantieadres in Playa zijn teruggekeerd.

Verontwaardigd wijzen we zijn suggestie van de hand. Zien we er zo dom uit? De kofferbak is toch opengebroken? Denkt u echt dat Erik (12) net doet alsof hij huilt en dat zijn in Chicago gekochte lievelingsshirt van Michael Jordan helemaal niet is gestolen? En Marlies (10) is zeker ontroostbaar omdat ze haar allermooiste jurkje morgen weer gewoon aankan?

Bueno, zucht de commandant. Dan heb ik nog één vraag: 'De huurauto was zeker een Nissan Tsuru?' Geïmponeerd door zijn scherpzinnigheid beantwoorden we hem opgelucht met een drievoudig si. 'Dat verbaast me niks, want bijna alle gehuurde Tsuru's worden hier opengebroken en leeggehaald.'

De hele vakantie hebben wij angstvallig onze spullen in de gaten gehouden. In elk hotel verdwenen de tickets, paspoorten en het meeste geld meteen in de kluis. Overal in de wereld worden toeristen beroofd, maar in het verpauperde en corrupte Mexico is permanente waakzaamheid geboden.

Na een week strandvakantie in het relatief rustige Playa del Carmen - 65 kilometer ten zuiden van Cancun - gingen we in een witte, met AVIS-stickers beplakte Nissan Tsuru op pad voor een onvergetelijke achtdaagse rondrit langs de mooiste tempels van de Maya's en Tolteken op het schiereiland Yucatan. Op de laatste dag reden we terug naar Playa del Carmen. Onderweg wilde ik nog even snel een rondje Cancun doen om mijn vooroordelen over de verschrikkingen van het massatoerisme bevestigd te zien.

In Cancun is het vrijwel zeker gebeurd. In die bewaakte parkeergarage onder het winkelcentrum Plaza 2000, of op dat parkeerterrein bij dat restaurantje en AVIS-filiaal aan zee. In één klap waren al onze kleren, fotorolletjes, souvenirs, toiletartikelen, schoenen, badhanddoeken, boeken, hangmatten, reservebrillen, walkmans, korte-golfradio en de uit de hotels meegenomen zeepjes en shampooflesjes verdwenen.

'De dieven kunnen een aardig kleding- en souvenirwinkeltje beginnen', merkt Ignacio Miran cynisch op, als we in zijn kantoortje aangifte doen. 'Een Nissan Tsuru zeker?', is zijn eerste vraag. Ignacio werkt bij de Sub-Procuraduría de la Defensa al Turista in Playa del Carmen, de plaatselijke afdeling van het ministerie van Justitie die hulp biedt aan beroofde toeristen.

Hij neemt de auto meteen in beslag. 'Het moet maar eens uit zijn. Kofferbakken van Tsuru's zijn veel te gemakkelijk open te breken. Eén wipje met een schroevendraaier en hoppa, de buit ligt voor het grijpen.' Volgens Ignacio zijn zeven van de tien opengebroken huurauto's Tsuru's. 'Ik kan het niet bewijzen, maar volgens mij is er sprake van één groot complot. De dieven werken volgens mij nauw samen met werknemers van de autoverhuurbedrijven. ' Om zijn woorden kracht bij te zetten, neemt hij zijn beschuldigingen letterlijk op in het proces-verbaal.

Aan de rand van het zwembad bij het hotel blijken nog veel meer toeristen beroofd. Ook zij hadden in hun onschuld een Nissan Tsuru gehuurd, met net zo'n gammel slot op de achterklep. We hebben allemaal gezworen nooit meer een Tsuru in Mexico te huren.

Art van Iperen

Meer over