Een betere wereld, eerst voor jezelf?

Hij gebruikt Bill Clinton om reclame voor hem te maken, hij heeft ondanks zijn buikje een fantastisch seksleven, hij beschikt over twee helikopters en een elektrische sportwagen, hij maakt met zijn bedrijfje Tendris Holding een duurzame led-lamp die veel energie kan besparen en hij heeft wel eens staan plassen naast...

Het gaat hier over Ruud Koornstra, de man die de show stal bij het symposium De energie van Nederland, dat werd gehouden naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de gemeente Zeewolde. Koornstra’s hoopvolle boodschap was dat je niets hoeft te laten, als je de nodeloze verspilling maar uit het systeem haalt.

Het is gemakkelijk je mee te laten slepen door het enthousiasme van Koornstra. Zijn lampen besparen zoveel energie dat je er gemakkelijk helikopters van kunt laten vliegen. Koornstra past in de categorie Al Gore, die in zijn huis meer energie gebruikt dan 200 gemiddelde huishoudens, en vervolgens de wereld rond vliegt met de boodschap dat we minder moeten vliegen. Toch kun je zeggen dat Al Gore het gelijk aan zijn kant heeft, als er maar genoeg mensen naar hem luisteren.

Koornstra en Gore maken in hun streven naar een betere wereld ook de wereld voor zichzelf beter. Het is de vraag in hoeverre die dubbele betekenis door navolgers wordt geduld. Een van de hoofdkenmerken van een goede leider is immers consequent zijn.

Bonter maakte milieudeskundige Jan Paul van Soest het, mede-auteur van het boek De aarde heeft koorts. Hij zei geschrokken te zijn van de recente rapporten over de opwarming van de aarde. Alleen met een wereldwijde samenwerking zou het kunnen lukken de opwarming in de komende decennia tot vier graden te beperken. Toch riep hij de lokale overheid op niet langer te investeren in het reduceren van de CO2-uitstoot. Binnen het huidige beleid met de plafonds voor CO2-uitstoot betekent de besparing van de één automatisch dat de ander meer kan uitstoten. Het nettorendement is nul. Investeer dus niet in het milieu, maar in een lobby bij de politiek om de plafonds omlaag te krijgen.

Een beter milieu begint niet bij jezelf, maar ontstaat door het anderen op te leggen. Dat heeft Gore misschien als eerste en als beste begrepen, maar hij loopt wel een nodeloos risico te blijven steken tussen gelijk hebben en gelijk krijgen.

Ad Bergsma

Reageren?psychologie@hartenziel.nl

Meer over