Een bekeravond zoals je 'm graag mag zien (én horen)

Donny de Groot maakt zijn entree bij Go Ahead Eagles, amper overgekomen uit Australië, en schiet zijn nieuwe werkgever gelijk maar naar de halve finales van het KNVB bekertoernooi. En dat nota bene in een uitwedstrijd tegen eredivisieclub én cupfighter NAC.

Karim El Ahmadi excelleert op zijn 25ste verjaardag voor het eerst in het shirt van Feyenoord en leidt met zijn goede spel een zeer verrassende 3-0 overwinning in tegen PSV, dat voor het eerst in tijden weer eens met een nederlaag van het veld afstapt.

Ajax maakt een janboel van zijn thuiswedstrijd tegen NEC, komt zelfs tegen 10 spelers van die ploeg op achterstand (1-2) en zwijnt vervolgens op een ongelooflijke manier door in de verlenging tegen 9 overgebleven NEC’ers alsnog met 3-2 te winnen.

In Rotterdam-West, waar FC Twente met speels gemak de vloer aanveegde met Sparta (0-4), kon ik al snel constateren dat ik, als we het dan toch hebben over het verrassingselement van het bekertoernooi, duidelijk bij de verkeerde wedstrijd zat.

Maar de sms-berichten, de radio-verslagen en de reacties van het publiek op alle omgeroepen en doorgegeven tussenstanden maakten veel goed. Het enthousiasme dat al die verrassingen losmaakte, vloekte dan wel weer lelijk met al die matig gevulde tribunes in Breda, Eindhoven, Amsterdam en Rotterdam.

Op de heenreis naar Rotterdam werd Radio 1-verslaggever Bas Ticheler vanuit de Arena even kort aan het woord gelaten in de uitzending. Lucella Carasso vroeg zich af of ze op de achtergrond nu een zanger hoorde die op het veld zijn kunsten vertoonde of dat er een cd opstond van André Hazes. Ticheler kon haar vertellen dat het laatste het geval was. De cd was zo hard mogelijk gezet om de leegte van én de stilte in het stadion te camoufleren, zei hij.

Toen ik wegreed uit Rotterdam kon ik luisteren naar twee heerlijke interviews, één met een furieuze NEC-coach Wiljan Vloet en een andere met een beschaamde Ajax-verdediger Jan Vertonghen. Vloet gaf de scheidsrechter ervan langs – hij zei `met een net woord dat we zijn genaaid’. Vertonghen reageerde ingetogen en wist dat hij zich met Ajax te kijk had gezet.

Daarna opgetogen verslaggevers vanuit Eindhoven. Lyrisch over El Ahmadi, vol bewondering over Feyenoord. En vervolgens nog even terug naar Breda, waar Donny de Groot in de catacomben van het Rat Verlegh Stadion uitlegde dat hij zijn meeste medespelers van Go Ahead Eagles eigenlijk nog helemaal niet kende. Hij had pas één keer meegetraind en zijn ploeggenoten hadden allemaal een muts gedragen. Dat was de herkenbaarheid niet ten goede gekomen.

Dat zijn de verhalen die een bekeravond enerzijds kleuren en anderzijds zo leuk maken. Nieuwe helden staan op, `vergeten’ spelers pakken hun kans, uitslagen spotten met de voetbalrealiteit. Behalve dan in Rotterdam-West, maar ook daar was het overigens best goed toeven.

Charles Bromet

Meer over