Een avond met Harry, Erik en Johan

Dit zei PSV-voorzitter Harry van Raaij zaterdagavond op de vraag of de supporters van zijn club zich geen zorgen moesten maken over het komende seizoen, nu PSV alle spelers die de bal tien meter rechtuit kunnen schieten in de etalage heeft geplaatst: 'We moeten ons eerst zorgen maken over het...

Je zwartgalligheid verdelen over heden en toekomst om het nog enigszins dragelijk te houden, veel pessimistischer kun je niet zijn. Het was 1-1 geworden tegen NAC en ik zag de gedeprimeerde voorzitter van een manisch depressieve club met de neiging tot zelfdestructie.

Ze hebben bij PSV hun jonge sterspeler al verpatst en daar waren ze nog dolblij mee ook. Nu willen ze ook hun twee beste overgebleven spelers nog van de hand doen en de nummers vier tot en met tien mogen vast ook wel weg. De keeper vertrekt uit vrije wil.

Dit in het kader van renovatie. Volgens mij sloop je bij renovatie de rotte balken eruit en laat je de goede zitten. Maar bij PSV doen ze het andersom. Van Bommel kan misschien naar Tottenham Hotspur en Kezman mag wellicht bij Birmingham City komen voetballen. Je gevierde spits verkopen aan Birmingham City, dat is heel, heel erg treurig.

Schitterende overwinning van Oscar Freire in Milaan-San Remo. Een Duitser in de laatste tiende seconde geklopt, dat zie je niet vaak. En omdat Freire zijn geld krijgt van een Nederlandse bank, was het overwinning. Zonder onze Erik Dekker had hij het trouwens kunnen schudden. Het was, begreep ik uit het het commentaar op de VRT, ook een Belgische zege aangezien Marc Wauters de Spanjaard zo'n beetje naar de streep had gesleurd.

In de wielersport houden ze niet van grenzen; zeges zijn er ook te schaars om ze niet ruimhartig te delen.

Erik Breukink, de nieuwe ploegleider van het Rabobank-team, stond na afloop voor Studio Sport gewoon zijn eigen renner Oscar Freire te interviewen. Moet kunnen. Ik zie niet in wat daar verkeerd aan is. Als er reden was geweest voor een kritische vraag dan had Breukink die echt wel gesteld. Natuurlijk. Ik verwacht dat van deze journalistieke noviteit een voorbeeldwerking zal uitgaan, en dat ook Dick Advocaat tijdens het EK de interviews met zijn spelers zelf ter hand zal nemen. Willem van Hanegem zal het op zich nemen Advocaat scherp te ondervragen.

Het streven moet erop zijn gericht dat sporters en aanverwanten het uiteindelijk helemaal zr interviewer gaan doen, zodat we zijn verlost van de storende interrupties van de een of andere bijdehand.

Johan Cruijff doet het eigenlijk al alleen. Hij legde naar aanleiding van het overlijden van prinses Juliana nog maal het verschil uit tussen monarchie en republiek, alsmede de voordelen van de eerstgenoemde staatsvorm:

'Een presidentsdag bestaat niet, dus je leg toch een stap voor op de rest.' Het was goed dat de ondervrager hierna de kijker even alleen liet met zijn emoties.

(Het was ook aardig geweest als Cruijff had gerefereerd aan zijn eerste ontmoeting met de oude koningin. In 1971, na Ajax' eerste Europa Cup, riep hij Hare Majesteit op Soestdijk ter verantwoording voor de hoge belastingtarieven in haar koninkrijk. Tevens drong hij er bij haar op aan daar iets aan te doen. De koninginverwees hem beleefd door naar haar minister van Financi) Harry van Raaij heeft ook geen interviewer nodig. 'Het is momenteel geen feest om voorzitter te zijn', zei hij starend in de leegte tegen niemand in het bijzonder.

Volgens Cruijff hield de oude vorstin veel van voetballen. Ze had alle wedstrijden gezien die het Nederlands elftal speelde tijdens het WK van 1974 en ze kende alle spelers.

Volgens mij hebben ze het opgegeven, bij PSV. Volgend seizoen zetten ze alle kaarten op de nationale beker. Huntelaar keert terug van AGOVV en Takak van FC Zwolle. Als ze tenminste willen.

Erik Breukink zei dat het natuurlijk gemakkelijk praten was, als je een mooi plan had gemaakt en dat plan kwam nog uit ook. Nooit eerder deed een nieuwbakken ploegleider zo overtuigend het eigen aandeel in zijn eerste grote triomf af als toeval. Cruijff verklaarde dat hij zijn koninklijke onderscheiding nimmer overdag droeg.

Het was een weekend van vreemde gesprekken.

Meer over