Een alleseter in cinema

De Ford Mustang die in volle vaart over het hoekige straatdek van San Francisco naar beneden scheurt, of beter: stuitert, met een doodkalme acteur Steve McQueen aan het stuur. De beelden uit de klassieke politiefilm Bullit (1968) behoren tot wat vaak de meest invloedrijk auto-achtervolgingsscène aller tijden is genoemd. De scène werd geregisseerd door Peter Yates, die afgelopen zondag op 82-jarige leeftijd overleed. Langzaam opgebouwd, met elkaar als in een jacht besluipende auto's, vol prachtige doorkijkjes op de baai van de Amerikaanse stad en culminerend in een vuurzee - een blauwdruk voor generaties soortgelijke films.


De Brit Yates (1929, Aldershot) was autocoureur en acteur voor hij zich aan het regisseren waagde, en leerde het vak onder meer als regieassistent op de set van de oorlogsklassieker The Guns of Navarone (1961). Zijn regiedebuut betrof een volkomen ander genre: het vrolijke, low-budget niemendalletje Summer Holiday, rondom tienerster Cliff Richard. Yates, die na het succes van Bullit in de Verenigde Staten eerst een reeks hardboiled thrillers regisseerde, beperkte zich niet tot één slag film, en sprong zonder pardon over zodra er onder het publiek, of bij de studio's, vraag was naar een specifiek soort cinema. Zijn alweer vergeten, maar in de jaren tachtig razend populaire fantasyfilm Krull was geïnspireerd door Star Wars, zoals het succes van Jaws (1975) eerder al leidde tot Yates door zeemonsters bevolkte horrorthriller The Deep (1977).


Oscar-nominaties, zij het nooit verzilverd, kwamen als vanzelf toen Yates zich meer richtte op drama; met de coming-of-age film Breaking Away en The Dresser, over het hulpje van een door zichzelf geobsedeerd acteur. Yates, die ook periodes kende zonder successen, was tot kort voor zijn dood actief als filmmaker.


Meer over