Ede in de ban van de jacht op de poema

Op delen van de Veluwe werd woensdag een poema-alarm afgekondigd. Niet iedereen is overtuigd van zijn aanwezigheid, maar 'we nemen het zekere voor het onzekere'....

Van onze verslaggever Rik Nijland

'Wild zien? Dat doe je in Ede', staat op een poster bij camping De Wije Werelt bij Otterlo. Op verzoek van de politie is de receptioniste woensdagochtend bezig een A4' tje op te stellen om de kampeerders erop te wijzen dat herten kijken momenteel ook een ontmoeting met een Amerikaanse poema kan betekenen. 'We kunnen beter het zekere voor het onzekere nemen, maar zou dat beest hier echt rondlopen?'

Helemaal gerust is een uitbaatster van een koffie- en ijstentje er niet op. 'Ik vertel de klanten dat ze niet het bos in moeten gaan, maar langs de weg fietsen, kan, dunkt me, geen kwaad. Vanochtend heb ik de hond wel heel voorzichtig uitgelaten.'

Directeur Seger van Voorst tot Voorst van Het Nationale Park De Hoge Veluwe is er behoorlijk zeker van dat het dier niet in zijn park zit. Bezoekers laten zich dan ook niet afschikken, denkt hij.

Toch is er voor vijftig vierkante kilometer Ginkelse Heide, Edese Heide en Planken Wambuis woensdag poema-alarm afgekondigd. De heideschapen moeten naar binnen. Aan de zuid-en westkant van het gebied zijn fietspaden en in mindere mate ook wandelpaden met roodwitte linten afgezet; aan de oostkant patrouilleert de marechaussee om bezoekers weg te houden.

Zestig gewapende politiemensen, marechaussees en jachtopzieners zijn het gebied in getrokken om de poema te verschalken. Niet door hem op te drijven of met speurhonden op te jagen, dat zou de grote kat veel te veel op stang jagen, maar door rustige observatie in kleine groepjes. Een paar mensen lopen rond, niet als lokaas, maar in de hoop dat het dier daardoor zal gaan bewegen en in het vizier komt.

Pottenkijkers zijn daarbij niet gewenst.

'Het is gevaarlijk om nu in dit gebied te komen', aldus de politiewoordvoerder. 'Als de poema mensen tegenkomt, valt hij volgens deskundigen aan. Op de tweede plaats zitten overal jagers verstopt, die in een fractie van een seconde moeten beslissen of ze zullen schieten als het beest in hun schootsveld komt. Dat kunnen ze niet als er publiek bij is.'

Toch wordt het gevaar niet door iedereen onderkend. 'Ik zie vanuit mijn kantoortje regelmatig mensen langs fietsen', zegt Machiel Bos beheerder van Planken Wambuis. 'Het is kennelijk nu juist aantrekkelijk om de natuur in te gaan.' Maar ook om andere redenen lappen fietsers de afzettingen aan hun laars. Bijvoorbeeld omdat ze niet vele kilometers willen omfietsen of omdat ze niet geloven is het bestaan van de roofkat.

Toch zou het dier hier dinsdag nog zijn gezien; woensdagochtend zijn er bovendien sporen gevonden.

Dat was een week na de eerste melding bij de politie in Ede. Nadat daar drie onafhankelijke waarnemingen met signalement van een poema binnen waren gekomen en er afgelopen weekend bij De Harskamp pootafdrukken opdoken, is alarm geslagen.

In 1996 was Zuid-Limburg in de ban van een poema. Na twee weken intensief zoeken, ging de jacht op het roofdier als een nachtkaars uit. Roofdierenopvang Pantera denkt dat het mogelijk om hetzelfde dier gaat, dat nu op de Veluwe opduikt. Dat belooft weinig goeds voor de jagers. Die poema, aldus Pantera, is te gehaaid en te snel om zich te laten vangen.

Een echtpaar uit Veenendaal twijfelt geen moment aan het bestaan van het dier. 'We hebben hem zelf gezien. Ik dacht eerst hé een ree, maar het beest stond lager op zijn poten. Mijn vrouw dacht dat het een hond was. Gisteren ben ik nog mee geweest met de jachtopziener voor onderzoek, maar er waren helaas geen sporen meer te zien.' De zoektocht naar de poema heeft woensdag niets op geleverd .

Meer over