PostuumEd van Westerloo (1938-2019)

Ed van Westerloo (1938-2019) maakte legendarische televisie-interviews, waaronder het allereerste met Willem-Alexander

Ed van Westerloo, voormalig directeur NOS, in 1975. Beeld ANP Kippa
Ed van Westerloo, voormalig directeur NOS, in 1975.Beeld ANP Kippa

Ed van Westerloo, broer van Gerard en Fons van Westerloo, leidde jaren het NOS Journaal en de NOS. Op zondag 7 juli overleed de journalist. Hij is 81 jaar geworden.

Van Westerloo werd geboren in 1938, in de Amsterdamse volksbuurt De Pijp. Zijn journalistieke loopbaan begon in 1958, als redacteur bij het persbureau ANP. Bijna had hij zijn volgende stap gezet bij de Volkskrant. Nadat toenmalig hoofdredacteur J.M. Lücker hem een baan had aangeboden, zei hij aanvankelijk ja, een dag later nee. ‘Ik wilde ontzettend graag naar de televisie toe’, zei hij daarover in een interview in de Volkskrant, in 1994. ‘Er kwam een nieuwe wereld aan en daar wilde ik bij horen.’ Naar eigen zeggen werd hij door Lücker ‘voor 12,5 jaar op de zwarte lijst gezet’.

In 1964 begon hij als verslaggever van het actualiteitenprogramma Brandpunt. Samen met Aad van den Heuvel maakte hij in 1967 een legendarisch televisie-interview, met de toenmalige Indonesische president Soekarno. Een paar jaar later werd hij hoofdredacteur van de rubriek, om in 1976 hoofdredacteur te worden van het NOS-Journaal, ‘het belangrijkste journalistieke product dat er in Nederland wordt gemaakt’.

In 1993, Van Westerloo was inmiddels directeur NOS televisie, maakte hij het eerste televisie-interview met prins Willem-Alexander. Het kwam hem op flinke kritiek te staan. ‘Toon en sfeer van het gesprek voeren ons terug naar de jaren vijftig’, schreef NRC Handelsblad, ‘naar de tijd dus dat hoofdredacteuren en verslaggevers, wanneer dat zo te pas kwam, werden ingehuurd als lakei-in-buitengewone dienst en onmiddellijk alle professionele maatstaven lieten varen om het staatshoofd te gerieven.’

In 1994 nam hij afscheid van de televisie, nadat, tegen zijn zin, de NOS werd opgesplitst in een deel NOS, en een deel NPS dat zou gaan samenwerken met VARA en VPRO. Gevraagd naar de levensvatbaarheid van de omroep zei hij bij zijn afscheid: ‘Fysiek verdwijnt de omroep niet, maar psychologisch raakt hij zijn bestaansrecht kwijt. Maar ik zie de publieke omroep als een dienstverlening, zoals je elektriciteit kunt afnemen, of gas.’

Meer over