Ed Miliband gebruikt het weer: het S-woord

De jonge leider van de Britse Labour-partij doet er alles aan om de 'rechtse' tijd onder Tony Blair af te schudden. De leden zijn blij met de linkse koers. Nu de kiezers nog. Die geven Labour in de peilingen weinig steun.

BRIGHTON - 'Wat Ed doet is geweldig. Eindelijk komt Labour weer op voor de gewone man. De tijd van Blair is nu echt voorbij. Een heerlijk gevoel. De Labour-traditie in ere hersteld!' Vol van devotie zit Nicola Seyd, een grijze dame uit het Londense King's Cross, in het kraampje van The Morning Star op het partijcongres van Labour.

Een dag eerder heeft Labour-leider Ed Miliband een toespraak gehouden waarin hij uithaalde naar de gevestigde belangen, van persbaronnen tot energiemaatschappijen, van multinationals tot energiemaatschappijen. Hij had zelfs het S-woord in de mond genomen dat uit het vocabulaire van Labour was verdwenen: socialisme.

Het is geen gemakkelijke tijd voor de jeugdig ogende oppositieleider. Zo staat Labour in de peilingen ongeveer gelijk met de Conservatieven, niet iets waar een oppositiepartij op hoopt halverwege een regeertermijn van een coalitie die flink aan het bezuinigen is.

Charismavrije nerd

Waar premier David Cameron populairder is dan zijn partij, geldt voor Miliband juist het omgekeerde. Hij komt over als een charismavrije nerd, voor zover mensen hem al kennen. Toen hij deze zomer op een Londense markt een ei naar zich kreeg geworpen, drukte het satirisch blad Private Eye een foto van het incident af met in een stripballon de tekst 'Hooray, someone knows who I am!'

Met deze penibele situatie in het achterhoofd waren de sociaal-democraten naar Brighton afgereisd, de meest vooruitstrevende stad van het land.

De partij was nog niet neergestreken in het Grand Hotel of het rechtse dagblad Daily Mail publiceerde stukken uit de memoires van Gordon Browns voormalige spindoctor Damian McBride. Daarin stond dat Miliband, Browns beschermeling, alles wist van de vieze oorlog die 10 Downing Street in 2008 voerde tegen David Cameron, George Osborne en hun eega's. De onthullingen overschaduwden zelfs de aankondiging van Miliband dat hij het socialisme wil laten terugkeren.

Wat dat laatste betekende bleek dinsdag tijdens de 63 minuten durende toespraak die Miliband zonder aantekeningen hield. Hij kwam nadrukkelijk op voor Jan Modaal die niets zou merken van het economische herstel waarover de regering pocht. Daarom beloofde hij de energieprijzen ruim anderhalf jaar te bevriezen, de lasten voor kleine bedrijven te verlichten en het belastingtarief van 10 procent in te voeren dat door Brown was afgeschaft. Rijke buitenlanders kunnen een villabelasting tegemoet zien, maar de zogeheten slaapkamerbelasting, een heffing voor minima die te ruim wonen, zal door 'Red Ed' meteen worden afgeschaft.

Terwijl de rechtse pers waarschuwt voor een terugkeer naar de jaren zeventig en de energieboeren voorspellen dat de lichten uit zullen gaan, omarmden de afgevaardigden deze koerswijziging.

In de congreshal werpen activisten de ene na de andere rode bal in de 'socialisme'-bak. De ballenbak 'kapitalisme' blijft leeg. 'Lange tijd hadden we geen concreet beleid, maar nu heb ik weer een duidelijk en goed te verkopen verhaal wanneer ik langs de deuren ga,' zegt Tulip Siddiq, een 31-jarig raadslid uit Hampstead (haar ouders houden van tulpenvelden). Ze kan niet wachten tot het mei 2015 is, wanneer ze kandidaat staat voor het Lagerhuis in de Londense wijk waar Miliband geboren en getogen is.

Haar enthousiasme is typerend voor de stemming in de congreshal, waar alleen bij de stalletjes van Philip Morris en energieboer EDF een wat bedrukte stemming hangt.

Overspoeld met voorstellen

Tijdens het vragenuurtje wordt Miliband overspoeld met voorstellen met betrekking tot de nationalisering van de spoorwegen, de invoering van CAO's, de afschaffing van seksisme, introductie van het vak 'vakbondsgeschiedenis' op scholen, het helpen van homoseksuelen in Rusland, het bewerkstelligen van een nieuwe indu- striële revolutie in Noord-Engeland en het bestrijden van neoliberalisme in Brussel.

De leider kan het allemaal niet beloven. Na afloop zingt hij uit volle borst The Red Flag, samen met de honderden kameraden in de zaal die de tekst van dit socialistische strijdlied uitgereikt hebben gekregen.

Voor het geval ze hem zijn vergeten.

Tulip Siddiq Labour-raadslid in Hampstead, wil in 2015 het Lagerhuis in

undefined

Meer over