Ecuadoriaanse president Gutiérrez afgezet

Parlementariërs, demonstranten en het Ecuadoriaanse leger hebben woensdag eensgezind president Lucio Gutiérrez afgezet. Zijn vice-president Alfredo Palacio nam vrijwel meteen het roer over...

ANP

‘Het volk van Ecuador, en in het bijzonder van Quito, heeft vandaag de dictatuur, de immoraliteit, de grote macht, en de terreur van angst beëindigd’, verklaarde Palacio ten overstaan van het Congres. ‘Het volk van Ecuador heeft besloten de republiek te redden’, aldus de nieuwe sterke man in het Zuid-Amerikaanse land.

Met 62 stemmen voor en nul tegen besloten de afgevaardigden in het honderd zetels tellende parlement Gutiérrez af te zetten wegens plichtsverzuim. Maanden van demonstraties gingen vooraf aan de beslissing van woensdag. De regering en president weigerden aanvankelijk gehoor te geven aan de eis van de volksvertegenwoordiging maar kozen later toch eieren voor hun geld. De legerleiding en daarmee de militairen die het presidentieel paleis bewaakten, hadden kort daarvoor hun steun ingetrokken.

Duizenden demonstranten hadden zich woensdag verzameld op het Onafhankelijkheidsplein en zwaaiden met vlaggen om het vertrek van Gutiérrez te vieren. Een luid gejuich steeg op toen de gewezen president in een helikopter stapte die op het dak van het presidentieel paleis was geland. Betogers op de luchthaven beletten later dat Gutiérrez en zijn broer het land verlieten met een vliegtuig.

Eerder deden geruchten de ronde in Quito dat de oud-president tegen wie inmiddels een arrestatiebevel was uitgevaardigd zou zijn opgepakt en gevangen zou worden gehouden op een legerbasis. De als autoritair te boek staande kolonel Gutiérrez dook later echter op in de Braziliaanse ambassade. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde later dat het ontslagen staatshoofd asiel heeft gevraagd en heeft gekregen in Brazilië.

Zijn opvolger Palacio wacht geen gemakkelijke taak. De 66-jarige cardioloog schreeuwde na zijn installatie een grote menigte toe dat ‘de arrogantie is beëindigd. De dictatuur is beëindigd’. De betogers eisten echter dat hij onmiddellijk het congres naar huis zou sturen. Ze omsingelden het nieuwe staatshoofd in een gebouw in het centrum van Quito. Palacio wist te ontkomen en zocht zijn toevlucht in het gebouw van het ministerie van Defensie. Daar verzekerde hij zich van de steun van het leger, dat de bevolking tot kalmte maande.

Palacio moet de ambtsperiode van de afgezette Gutiérrez afmaken. Die loopt af in januari 2007. De cardioloog is de zesde president in het politiek instabiele Zuid-Amerikaanse land sinds 1997. In dat jaar verving het congres president Abdala Bucaram door Fabian Alarcon die op zijn beurt werd opgevolgd door Jamil Mahuad. Een staatsgreep door Gutiérrez bracht Gustavo Noboa aan de macht die in de verkiezingen in 2002 werd verslagen door de coupleider zelf.

Gutiérrez lag al geruime tijd onder vuur. De oppositie beschuldigde hem ervan een autoritair bewind te voeren. In december stuurde de gewezen president het hooggerechtshof naar huis en stelde hij nieuwe, hem welgezinde magistraten aan. Daarmee handelde hij in strijd met de grondwet.

Het afgelopen weekeinde kwam het tot hevige straatprotesten in onder meer de hoofdstad Quito en de grootste stad van het land Guayaquil. Door de felle protesten haalde de president uiteindelijk bakzeil en stuurde hij opnieuw de leden van het hooggerechtshof naar huis. Het parlement bekrachtigde die beslissing, maar begon meteen ook een afzettingsprocedure tegen het staatshoofd van het 13 miljoen inwoners tellende land.

Meer over