'Economische schade Sandy zeker 10 miljard per dag'

Superstorm Sandy berokkent een economische schade van minimaal 10 miljard dollar per dag. Dat stelde econoom Ryan Sweet van Moody's vandaag tegenover de Amerikaanse zakenzender CNBC.

De storm Sandy heeft New York hard getroffen. Laaggelegen delen van de stad liepen onder water en honderdduizenden mensen kwamen door de storm zonder stroom te zitten. Beeld anp
De storm Sandy heeft New York hard getroffen. Laaggelegen delen van de stad liepen onder water en honderdduizenden mensen kwamen door de storm zonder stroom te zitten.Beeld anp

Volgens Sweet is het vooral een regionaal verhaal, waarbij het overgrote deel van de schade wordt aangericht tussen New York en Washington. 'Sandy zal geen groot effect hebben op de gehele Amerikaanse economie', constateert Sweet.

Het leven aan bijna de gehele Amerikaanse oostkust is tot staan gebracht door Sandy. In New York reden geen bussen en metro's en bleven de aandelenbeurzen dicht. Daarnaast zijn duizenden vluchten geschrapt en werden honderden scholen, kantoren en restaurants gesloten. President Obama kondigde de noodtoestand af in de staten New Jersey, Rhode Island, New York, Pennsylvania en het District of Columbia.

CNBC sprak meerdere experts, die verwachten dat de schade aan onder meer gebouwen en metrolijnen door de orkaan op kan lopen tot 100 miljard dollar.

Meer over