Economische groei blijft achter

Doordat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal onverwacht bleef stagneren, heeft zowel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als De Nederlandsche Bank (DNB) de voorspellingen voor de groei over heel 2002 moeten verlagen....

Voorspelde het IMF in het voorjaar nog een groei van 1,4 procent, woensdag schroefde het instituut de voorspelling fors omlaag naar 1 procent. Ook DNB, dat een halfjaar geleden een bescheidener groei van 0,8 procent voorzag, raamt de groei in zijn gisteren verschenen kwartaalbericht nu nog iets lager, op 0,7 procent.

De groei van het bruto binnenlands product was in het eerste kwartaal van dit jaar voor het derde achtereenvolgende kwartaal nul procent; stagnatie dus, en net geen recessie.

Dit heeft het IMF verrast, zo bekende IMF-topman Horst Kohler gisteren in Den Haag , waar hij op bezoek was bij demissionair minister Zalm, premier Kok en DNB-president Wellink. 'Maar we blijven geloven in een krachtig herstel in de tweede helft van dit jaar.' De lage rente en een aantrekkende wereldeconomie moet deze opleving stutten.

Het IMF gelooft niet dat de VS afstevenen op een zogeheten 'double dip', een korte opleving van de groei, gevolgd door een inzakking, waarna de groei pas echt aantrekt. Veel marktanalisten geloven dat de Amerikaanse economie nu een dergelijke schijnbeweging maakt. Het IMF hangt een andere theorie aan. Kohler: 'Eerdere voorspellingen blijven staan. Elke mogelijke bijstelling van de groeiprognoses voor de wereldeoconomie, zal er eentje naar boven zijn.'

Voor de nieuwe regering heeft het IMF tal van aanbevelingen, in een eveneens gisteren gepubliceerde evaluatie van de Nederlandse economie. Zo hebben gesubsidieerde banenprojecten 'hun nut overleefd' en moeten ze worden ingekrompen. In het, volgens het IMF 'goede' jaar 2003, mag het overheidstekort niet verslechteren. Een begrotingsoverschot van 1,5 procent op middellange termijn is nodig om de kosten van de vergrijzing op te kunnen vangen.

DNB voorziet echter in zijn kwartaalbericht dat na vier jaar van overschotten, de overheidsbegroting in de periode 2002-2004 weer in het rood zal duiken.

Meer over