Echt waar: koersen stijgen dankzij Italiaanse verzekeraar

Generali

Een grote financiële instelling uit Italië als aanjager van stijgende koersen: het was een tijdje geleden, maar donderdag gebeurde het. Generali, de op twee na grootste verzekeringsmaatschappij van Europa, maakt schoon schip met ruim een miljard euro aan afschrijvingen, maar liet tegelijkertijd een sterk stijgende winst uit de normale bedrijfsvoering zien. Beleggers beloonden dat in Milaan met een koerssprong van 9,4 procent. Dat had effecten in de rest van Europa: zo behoorden in Nederland de aandelen Aegon (plus 2,6 procent) en ING (plus 2,1 procent) tot de sterkste stijgers.

Amerika

Beleggers kregen daarnaast opnieuw bemoedigende cijfers over de Amerikaanse economie. Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering is de afgelopen week sterker gedaald dan verwacht, de derde afname op rij.

Indices

Die twee factoren leidden tot een voortzetting van de optimistische stemming van de afgelopen weken. De AEX-index sloot 1,1 procent hoger op 355,85 punten. De Midkap steeg 0,4 procent en eindigde op 540,66 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen de 0,7 en 1,1 procent, die in Milaan zelfs 2,5 procent. In New York won de Dow Jones 0,6 procent, net als de S&P 500. Die laatste, breed samengestelde index, staat nog maar 2 punten onder het record van 1.565 uit 2007.

BMW

In Duitsland presenteerde BMW de beste resultaten uit zijn geschiedenis. De Beierse autofabrikant behaalde in 2012 een omzet van 76,8 miljard euro (12 procent meer dan vorig jaar) en een nettowinst van 5,1 miljard (4,4 procent meer). Dat was te danken aan de stevige groei in China en de rest van Azië, waar Duitse auto's bijzonder populair zijn. In de race met Audi om de Chinese markt wordt wel dermate gestunt dat de winstmarges enigszins onder druk zijn komen te staan. Niet leuk, vonden beleggers: het aandeel BMW daalde een half procent.

ASMI

In de Midkap verloor ASMI 1,2 procent. De toeleverancier van de chipindustrie deed voor 422 miljoen euro een belang van 12 procent in dochter ASM Pacific Technologies van de hand. ASMI verloor woensdag al ruim 10 procent na aankondiging van de verkoop. Beleggers hadden gehoopt op een volledige opsplitsing van het concern.

undefined

Meer over