ECB-president Draghi weet koersen niet op te drijven

Stemming

Met zijn belofte om de lage inflatie in de eurozone indien nodig ook met onconventionele middelen te zullen opjagen, stelde president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) beleggers donderdag gerust. Maar hij was niet overtuigend genoeg om grote koersuitslagen uit te lokken. De aanhoudend lage inflatie wakkert de vrees aan voor deflatie, waarbij de prijzen dalen. De ECB liet zijn rentetarieven ongewijzigd en nam ook geen andere maatregelen om het prijspeil in de eurolanden op te drijven. Draghi zei dat het ECB-bestuur wel unaniem bereid is om met bijvoorbeeld obligatieaankopen de geldhoeveelheid te verruimen. Dat zou de inflatie moeten opdrijven. Econoom Carsten Brzeski wees er evenwel op dat de centrale bank het opnieuw slechts bij woorden houdt.

BickBank

De Nederlandse effectenbanken Alex en BinckBank hebben de beleggingsrekeningen van hun 150 Amerikaans belastingplichtige klanten gesloten. Aanleiding is een overeenkomst tussen Nederland en de Verenigde Staten om belastingontduiking tegen te gaan. Vanaf 1 januari 2013 moeten banken financiële gegevens van Amerikanen doorgeven aan de Amerikaanse belastingdienst. Dat betekent volgens de zegsman dat er een omvangrijke administratie moet worden opgezet. De koers van Binck daalde 0,7 procent.

Indices

Wall Street sloot met een dalinkje van ettelijke decimalen achter de komma voor de Dow Jones-index. De Amsterdamse AEX-index zakte 0,1 procent en de Midkap 0,2 procent. In Londen daalde de FTSE 0,2 procent. De CAC40 in Parijs steeg 0,4 procent. In Frankfurt sloot de beurs met een winst van 0,06 procent.

Verliezers

Telecomconcern KPN stond onder aan de AEX met een verlies van 3,1 procent. SBM Offshore volgde met een min van 2,8 procent. De toeleverancier aan de olie- en gasindustrie leverde daarmee een flink deel van de koerswinst van een dag eerder weer in.

Winnaars

Bierbrouwer Heineken ging aan kop bij de hoofdfondsen met een winst van 0,8 procent. ING won 0,5 procent. Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg oordeelde dat de steun die de bank en verzekeraar in 2008 en 2009 van de Nederlandse overheid kreeg, niet in strijd was met de Europese staatssteunregels.

undefined

Meer over