ECB maakt beleggers blij met behoedzame koers rond rente

Europa

De Europese beurzen zijn donderdag met lichte winst gesloten. De herhaalde belofte van de Europese Centrale Bank (ECB) dat de rente in de eurozone de komende tijd niet wordt verhoogd, maar mogelijk wel verder daalt, werd door de beleggers positief onthaald. Het economische herstel in de eurolanden is volgens ECB-president Mario Draghi nog pril en geeft geen aanleiding de rente op korte termijn te verhogen.

Indices

In Amsterdam sloot de AEX 0,5 procent hoger op 369,95 punten. De Midkap klom 1,2 procent tot 550,22 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen de graadmeters 0,5 tot 0,9 procent.

AEX

De luchtvaartgroep Air France-KLM was de grote winnaar in de AEX met een plus van bijna 5 procent. ASML klom 1 procent na opwaarderingen door de kredietbeoordelaars Moody's en Fitch. Maritiem dienstverlener SBM Offshore was de grootste daler met een min van 1 procent. Analisten van Nomura verlaagden donderdag hun advies voor het aandeel SBM, vanwege de aanhoudende problemen bij het project Deep Panuke. KPN verloor 0,8 procent door aanhoudende onzekerheid over de voorgenomen overname door América Móvil.

Midkap

In de index van middelgrote bedrijven gingen op vastgoedonderneming NSI (min 0,4 procent) na, alle fondsen omhoog. Bouwbedrijf Heijmans voerde de index aan met een winst van 4,5 procent.

Wissel

Ziggo maakt vanaf 23 september deel uit van de AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs. Dat meldt beursbedrijf NYSE Euronext. De leverancier van kabeldiensten vervangt koffie- en theebedrijf DE Master Blenders. Ziggo komt uit de Midkap. De plek die daar ontstaat wordt overgenomen door OCI, het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf dat sinds januari een beursnotering in Amsterdam heeft. De AEX bestaat nu nog uit de 25 meest verhandelde fondsen in de AEX. Vanaf maart telt de index de 25 grootste fondsen gemeten naar de waarde van de vrij verhandelbare aandelen.

Wall Street

Amerikaanse beleggers reageerden gematigd positief op tekenen dat de economie weer langzaam aantrekt. Het aantal uitkeringsaanvragen wegens werkloosheid daalde vorige week naar het laagste punt in vijf jaar.

undefined

Meer over