NieuwsNieuwe uitbraak

Ebola leek bezworen in Congo, maar rukt nu weer gestaag op

Amper zes weken nadat een twee jaar durende ebola-uitbraak in het oosten van Congo is gestopt, steekt de ziekte weer snel de kop op in het westen van het uitgestrekte land.

Honderden mensen die ebola overleefden liepen op 8 augustus van dit jaar mee in een mars om te vieren dat een twee jaar durende uitbraak tot een halt was geroepen.  Beeld EPA
Honderden mensen die ebola overleefden liepen op 8 augustus van dit jaar mee in een mars om te vieren dat een twee jaar durende uitbraak tot een halt was geroepen.Beeld EPA

In Congo neemt het aantal ebolabesmettingen weer toe. Eind juni ging er nog de vlag uit omdat de ziekte in het oosten van het land was bezworen; daar kostte een uitbraak in de afgelopen twee jaar ruim 22.000 Congolezen het leven.

Maar op 1 juli stak de besmettelijke infectieziekte de kop op in het westen van het uitgestrekte land, in de provincie Eqateur. In de afgelopen vijf weken verdubbelde het aantal besmettingen in de provincie tot honderd. 43 mensen lieten tot nu toe het leven. De World Health Organisation spreekt van een zorgwekkende ontwikkeling.

Grote problemen

De vorige ebola-uitbraak in de provincie Eqateur was in mei 2018. Destijds werd de uitbraak in drie maanden ingedamd. Hulpverleners voorzien problemen bij de uitbraak. Er zitten grote afstanden tussen de verschillende gemeenschappen waar besmettingen voorkomen en de infrastructuur is beperkt in de regenwouden van de dicht beboste regio tegen de evenaar.

De WHO waarschuwt dat deze uitbraak niet onderschat moet worden en zegt dat hun middelen door de coronapandemie beperkt zijn. Dit maakt het moeilijk om het werk in de regio op te schalen. Er wordt ingezet op zo veel mogelijk vaccinaties. Grootschalig vaccineren was ook de aanpak bij het bestrijden van ebola in het oosten van Congo. Meer dan 300.000 Congolezen kregen een vaccin toegediend.

Hoe weet je wanneer een ebola-uitbraak voorbij is?

Meer over