E-mails Democraten gehackt: helpt Poetin Trump een handje?

Probeert de Russische president Vladimir Poetin via zijn inlichtingendiensten de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden, ten gunste van de Republikeinse kandidaat Donald Trump?

buitenlandredactie
De Russische president Poetin en Republikeinse presidentskandidaat Trump kussen elkaar op een muurschildering in Litouwen. Beeld afp
De Russische president Poetin en Republikeinse presidentskandidaat Trump kussen elkaar op een muurschildering in Litouwen.Beeld afp

Die vraag houdt Amerikaanse politici, commentatoren en internetdeskundigen bezig na het uitlekken van duizenden e-mails uit het partijapparaat van de Democraten, dit weekeinde. De campagneleider van Hillary Clinton, Robby Mook, stelde zondag op gezag van experts dat de e-mails naar buiten waren gebracht 'door Russen met het doel Donald Trump te helpen.' Deze 'Russen' zouden de informatie hebben doorgespeeld aan de klokkenluiderssite Wikileaks. De FBI onderzoekt de zaak.

Uit de bijna 20 duizend mails blijkt dat de Democratische partijtop weinig op had met Clinton's Democratische tegenstrever Bernie Saunders en hem zelfs in diskrediet wilde brengen. De gevoelige informatie werd openbaar op een voor de Democraten zeer ongunstig moment: vlak voor hun maandag begonnen partijconventie die Clinton op het schild zal hijsen. Voor sommigen is het de vraag of Russische inlichtingendiensten achter de publicatie van de mails zitten, anderen hebben weinig of geen twijfel. 'Er zijn nogal wat bewijzen dat de dump van Wikileaks een georkestreerde daad was van de Russische regering om de presidentiële campagne van Hillary Clinton te ondermijnen', zegt technologiedeskundige Patrick Tucker van DefenseOne, een in veiligheidsvraagstukken gespecialiseerd online tijdschrift. Hij wees er dit weekeinde op dat de Democratische partij eerder al het mikpunt was van digitale inbraken die terug te voeren waren op Russische inlichtingendiensten. Ook de gezaghebbende krant The New York Times legde maandag dat verband.

Afleidingsmanoeuvre

Die krant noemt als pleger van eerdere cyberaanvallen de Russische militaire geheime dienst GRU. Volgens het bedrijf CrowdStrike, dat dit jaar door de Democraten werd ingehuurd ter beveiliging van computersystemen, was ook de Russische federale veiligheidsdienst FSB daarin doorgedrongen. Poetin stond ooit aan het hoofd van de FSB.

De Russen wisten volgens het Amerikaanse bedrijf de hand te leggen op informatie die de Democratische partij had over Trump. Ze gingen daarbij volgens CrowdStrike uiterst professioneel te werk, zoals van inlichtingendiensten van een groot land mag worden verwacht.

De campagneleider van Trump, Paul Manafort, verwierp het verwijt uit het Democratische kamp dat de Russen het voor 'zijn baas' opgenomen hebben. Hij noemde het een afleidingsmanoeuvre van een partij die zichzelf in verlegenheid heeft gebracht.

Manafort is zelf niet onomstreden. Hij was adviseur van dubieuze wereldleiders als de Filippijnse president Ferdinand Marcos en diens Oekraïense ambtgenoot Viktor Janoekovitsj. De laatste moest na massale straatprotesten in 2014 vluchten naar - en met behulp van - Rusland.

Trump lovend over Poetin

In de Republikeinse partij bestaat een onverholen bewondering voor Poetin als krachtige leider. Trump zelf heeft zich meer dan eens lovend uitgelaten over Poetin, die op zijn beurt warme woorden sprak aan het adres van de Republikein. Sommigen uitspraken van Trump moeten Poetin als muziek in de oren klinken. Zo zei de presidentskandidaat dat NAVO-bondgenoten die hun 'verplichtingen' niet nakomen, verstoken blijven van Amerikaanse hulp in het geval van Russische agressie.

Commentator Paul Krugman van The New York Times vroeg zich dit weekeinde af of Trump in het Witte Huis een uitgesproken pro-Russische politiek zou willen voeren, 'ten nadele van bondgenoten en het eigenbelang' van de VS. Verontrustend vond Krugman ook dat het zakenimperium van Trump mede in stand wordt gehouden met geldstromen uit Rusland. Enkele jaren geleden verklaarde een van Trumps kinderen, Donald jr, 'dat we een hoop geld uit Rusland binnen zien komen.' Na het faillissement van een aantal van zijn bedrijven kon Trump sr. sinds begin deze eeuw maar moeilijk geld lospeuteren van Amerikaanse banken. Ook de banden met Russische banken en bedrijven zouden Trump als president kunnen bewegen tot (te veel) welwillendheid jegens het Kremlin.

Meer over