Dzagoejev de nieuwe ster van sterk Rusland

AMSTERDAM - Groep A

Rusland - Tsjechië 4-1

Met Zenit St.-Petersburg won Dick Advocaat de UEFA Cup en de landstitel en toch bleef hij in de schaduw van Guus Hiddink, die de Russische ploeg vier jaar geleden naar de halve finales van het EK leidde. Bij zijn afscheidstournee als bondscoach van Rusland zette Advocaat vrijdagavond de eerste stap om die prestatie van zijn illustere voorganger tenminste te evenaren. Tsjechië bleek geen partij voor de Russen, die vier keer scoorden: 4-1.

Waar Hiddink als bondscoach een alternatieve perestrojka doorvoerde in het Russische voetbal door overal in het land jeugdacademies te openen, keerde Advocaat terug naar oude normen en waarden. Voor vernieuwing moet je niet bij de 64-jarige coach zijn. En dus lijkt het EK-team van 2012 verdacht veel op de stuntploeg van 2008, die Nederland uitschakelde in de kwartfinales.

Advocaat leunt op het EK in Polen en Oekraïne comfortabel op zeven spelers van zijn voormalige werkgever Zenit St.-Petersburg, met het trio Denisov, Sjirokov en de 34-jarige Zyrianov in de middenlinie. Rusland heeft dan ook de oudste selectie op het EK, met één groeibriljant, de pas 21-jarige schaduwspits Dzagoejev.

De aanvaller van CSKA Moskou maakte al voor rust het verschil. Na een kwartier benutte hij koeltjes de rebound, toen Kerzjakov op aangeven van Zyrianov tegen de paal had gekopt: 1-0. Negen minuten later dribbelde Dzagoejev dwars over het veld, behield het overzicht en legde af op Arsjavin.

De aanvoerder van Rusland mag dan met de staart tussen de benen Arsenal hebben verlaten, bij Zenit is de baltovenaar weer aardig opgebloeid. Of hij de steekpass nu helemaal zo had bedoeld of niet, met één voetbeweging sneed Arsjavin de matige Tsjechië aan flarden. Keeper Cech was een fractie te laat, maar Sjirokov maakte het met de buitenkant van de rechtervoet fraai af: 2-0.

Dzagoejev wordt nu al begeerd door de Europese topclubs en hij zou de ster van het EK kunnen worden. Met een schitterende voetbeweging passeerde hij de Tsjechische doelman Cech ook in de slotfase: 3-1. Kerzjakov had het amusante duel toen al drie keer kunnen beslissen. Het blijft opmerkelijk dat de Russische internationals vooral floreren in eigen land.

Invaller Pavljoetsjenko kwam bij Tottenham Hotspur nooit uit de verf en stelde zijn EK-plaats veilig bij Lokomotiv Moskou. Prompt tekende hij in de slotfase met een machtig schot voor de 4-1.

De Russen zijn nog altijd de meesters van de omschakeling, zo bleek ook in Wroclaw. De patronen zijn hetzelfde gebleven, met Zjirkov die vrolijk op zijn scootertje stapt om de gehele linkerflank te bestrijken. En de oude Zyrianov kan nog zeker een uur lang pendelen van het ene naar het andere strafschopgebied.

De statische defensie zou de Russen ook bij dit EK kunnen opbreken. Aleksej Berezoetski staat in de basis, omdat zijn tweelingbroer Vassili vanwege een blessure afviel. De 31-jarige Ignasevitsj reageerde in de tweede helft te laat, waarna de Tsjechische dribbelaar Pilar keeper Malafejev - vervanger van de net herstelde Akinfejev - simpel omspeelde: 2-1.

Rusland oogde ook na rust fris en dat zal Raymond Verheyen als een morele overwinning hebben uitgelegd. De Nederlandse inspanningsfysioloog in Russische dienst tamboereert wel heel opzichtig op de trom van de aangepaste training. Verheyen geselt de concurrentie met giftige tweets, als spelers door overbelasting blessures oplopen.

Tot een serieuze inhaalrace bleken de Tsjechen niet in staat, terwijl ze in het Poolse Wroclaw - op 120 kilometer van de grens - bijna een thuiswedstrijd speelden. De ploeg van de omstreden bondscoach Michal Bilek wordt gedragen door routiniers als Rosicky en spits Baros, die over hun hoogtepunt heen lijken. Met weemoed spreken de Tsjechen over de generatie Neved, Poborsky en Koller, die het EK in 2004 had moeten winnen.

Acht jaar later valt slechts de eerste, donkere speler op in de Tsjechische ploeg. Rechtsback Gebre Selassie heeft een Ethiopische vader en de link met de beroemde atleet is snel gelegd. De komische tweet van Ajacied Jan Vertonghen: 'Volgens mij heeft Haile de marathon van Tsjechië een keer gewonnen en daarna goed gevierd.'

De Tsjechen hadden niets te vieren in Wroclaw. Hun EK lijkt al na één armzalig duel voorbij. En Rusland is hard op weg naar de kwartfinales.

undefined

Meer over