Dynamiek, karakters, kippenvel

27/6, Bimhuis, Amsterdam

TIM SPRANGERS

THE AMSTERDAM REAL BOOK - Er wordt wel eens neerbuigend gedaan over de hardcore improvisatiecultuur van Amsterdam. Zeker de jonge lichting lijkt met hun vaak op rock gebaseerde muziek op een stel losgeslagen vrijbuiters die provocerend de extremen zoeken.

Dát er regelmatig herrie klinkt, zal niemand ontkennen. Maar juist in die radicaliteit ligt de ruimte waar wordt geëxperimenteerd en uitgevonden. Dat is niet iets van nu, niet van de Amsterdamse impro, of zelfs per se van de muziek. In de kantlijnen, búiten je comfortzone, schuurt en broeit het en ontstaan de revelaties.

Hier dankt de Amsterdamse geïmproviseerde scene zijn internationale faam en respect aan. Het consequente laboratoire karakter en de expedities in de uitersten hebben geleid tot nationaal erfgoed. En tot avontuurlijke, steengoede muzikanten, die nog altijd inspirerende noten blazen voor nieuwe generaties.

Én, zo realiseren weinig mensen zich, tot een schat aan fantastisch mooie composities. Om de grote hoeveelheid aan geschreven noten te eren besloten pianist Oscar Jan Hoogland en rietblazer Michael Moore tot het oprichten van The Amsterdam Real Book. Hierin geeft een grote groep muzikanten, jong en oud, een nieuwe blik op de rijkdom van veertig jaar improvisatiemuziek.

In de vaak aan elkaar gebreide stukken, van onder meer oude helden Misha Mengelberg, Theo Loevendie en Sean Bergin, maar ook jongeren John Dikeman en Jasper Stadhouders, valt één ding op: de onvervalste authenticiteit. Een gek knikje in de melodie, een uitvoering door steeds wisselende compartimenten, een plotselinge polyfoon gespeelde wildernis. Soms hilarisch goed in dolkomische zangpartijen, vervolgens prachtig in vooral het blazerswerk door zes verschillende blazers. Kippenvel.

De dynamiek is niet alleen groots dankzij de bonte verzameling fijne composities en de constant wisselende samenstellingen, het kwadratisch element zijn de karakteristieke persoonlijkheden die Amsterdam altijd gekend heeft. Zo valt in deze 12-koppige band bijvoorbeeld rietblazer Yedo Gibson op: door zijn verpletterende techniek. En door zijn energieke kracht, die je wegblaast.

undefined

Meer over