Dwangarbeiders nazi's krijgen compensatie VW

Volkswagen, de grootste autofabrikant van Europa, gaat een particulier fonds oprichten voor mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog als dwangarbeiders in het bedrijf hebben moeten werken....

Reuters, AP

FRANKFURT

Het fonds moet 'humanitaire hulp bieden aan slachtoffers die in 1944-1945 tot werken werden gedwongen' in Wolfsburg, het hoofdkwartier van de autofabriek, zo liet VW dinsdag weten.

Het fonds wordt opgezet als erkenning van 'de historische en morele plichten jegens de dwangarbeiders'. Details zal VW in september bekendmaken.

Vorige maand zei Volkswagen nog dat slachtoffers zich met hun eisen tot de overheid moeten wenden en dat het bedrijf geen individuele schadevergoedingen zou toekennen. VW stelde zich toen op het standpunt dat het nazi-regime verantwoordelijk was voor de dwangarbeid in oorlogstijd. Eisers werden steevast verwezen naar de huidige Duitse regering, die door VW wordt beschouwd als de juridische opvolger van het nazi-regime.

Onder de nazi's werkten ongeveer zeven miljoen dwangarbeiders in Duitsland. De Duitse regering compenseerde nazi-slachtoffers voor hun gevangenschap en schade aan hun gezondheid, maar weigerde aanspraken op loon te honoreren omdat zij juridisch gezien in dienst waren van particuliere ondernemingen.

Meer over