Dwaling justitie kost staat hoogste schadevergoeding ooit

De Nederlandse staat moet Andy Melaan, die op Bonaire 8 jaar ten onrechte gevangen zat, 1,3 miljoen dollar (ruim 930 duizend euro) betalen. Het is de hoogste schadevergoeding voor een gerechtelijke dwaling tot dusver.

AMSTERDAM - Nozai Thomas, die voor dezelfde moord 4 jaar ten onrechte vast zat, krijgt bijna 680 duizend dollar (490 duizend euro). Dat heeft het hof op Bonaire vrijdagavond bepaald.

Het hof verwijt het Nederlands Openbaar Ministerie dat het niet of nauwelijks bereid was te onderhandelen over een compensatiebedrag. De vrijgesproken mannen moesten daarvoor procederen. Die onwil van het OM rechtvaardigt een bovengemiddeld hoge schadevergoeding, aldus het hof.

Melaan ( 35) en Thomas (27) werden in 2005 veroordeeld tot 24 en 8 jaar celstraf voor een moord die zij niet hebben gepleegd. De mannen werden 15 november vrijgesproken. Hun zaak is de zesde gerechtelijke dwaling onder Nederlands recht van deze eeuw. Volgens hun advocaat, Geert-Jan Knoops, zijn de mannen tevens slachtoffer van rechtsverschillen tussen Nederland en Bonaire.

Volgens hem werd het 'oorverdovend stil' nadat de aanklager na de vrijspraak aangaf over een schadevergoeding te willen praten. Vervolgens overwoog deze advocaat-generaal tot een relatief lage schadevergoeding over te gaan, 'omdat de levensstandaard op Bonaire lager is'.

De vrijgesproken mannen lijden volgens Knoops aan depressie en het post-traumatisch stress syndroom, hun leven zou 'irreparabel stuk' zijn. Andy Melaans twee dochters kennen hun vader niet meer. De man zat anderhalve maand in een inmiddels gesloten politiekerker, geïsoleerd van de buitenwereld, om hem mentaal te breken, aldus Knoops. Zijn cliënt probeerde in 2008 zelfmoord te plegen.

'Wij zijn ernstig teleurgesteld in de wijze waarop de Staat is omgegaan met de belangen van onze cliënten om te komen tot rechtsherstel', stelt Knoops. In alle Nederlandse gerechtelijke dwalingen volgde binnen twee tot drie maanden een financiële regeling voor de slachtoffers. Bij Melaan en Thomas was dat na vijf maanden nog niet het geval. Nadat Melaan in Nederland na zijn vrijlating werd opgevangen, duurde het vijf maanden voordat hij een bijstandsuitkering kreeg. De schulden die hij tot die tijd opbouwde, zijn veel hoger dan zijn inkomsten.

undefined

Meer over