dvd

*****..

****

Manderlay

Regie Lars von Trier.Distributie A-film.

‘Don’t mention the war!’ Basil Fawlty’s beroemde gebod wordt op de commentaartrack van de dvd van Manderlay herhaald door regisseur Lars von Trier. Zijn gesprekspartner, cameraman Anthony Dod Mantle, had verwezen naar John C. Reilly, de acteur die halverwege de opnamen wegliep uit protest tegen een scène waarin een ezel werd gedood.

Het is niet het enige onderwerp dat Von Trier liever mijdt. Een ander is de inhoud van het tweede deel van zijn trilogie over Amerika. De filmmaker zelf lijkt zich ongemakkelijk te voelen bij de zeer racistische machtsverhoudingen op een plantage in het Zuiden van de VS die hij laat zien. Telkens wanneer de spanning tussen blank en zwart toch even ter sprake komt, valt er een stilte, waarop de twee mannen gauw maar weer verder praten over de belichting.

De reacties van de toeschouwers op Manderlay zijn evenmin een geschikt gespreksonderwerp. Dat neemt niet weg dat Von Trier precies lijkt te weten wat hij met zijn publiek doet. Als Mantle de handeling van een scène kort samenvat met het zinnetje ‘A slaat B, B slaat C, C slaat D’, voegt Von Trier er direct aan toe: ‘En E loopt de bioscoop uit.’ DS

Meer over