DVD-tip comedyserie Louie

Sfeervolle jazz begeleidt meesterlijke serie over het tragikomische leven van een stand-upcomedian.

JORIS HENQUET

'Als jij met mij meegaat naar de IKEA, dan geef ik jou een blowjob.' Het is zomaar een van de vele merkwaardige uitspraken van een van de vele merkwaardige vrouwen die stand-upcomedian Louis C.K. op zijn pad vindt in het derde seizoen van zijn meesterlijke, door hemzelf geschreven en geregisseerde comedyserie Louie.

Naast de IKEA-vrouw heeft Louis ook een mislukt afspraakje met een blonde collega-comedian, die hem na de seks mededeelt: 'Zullen we straks nog een keer? Hopelijk is het dan beter!'

De gedenkwaardigste date heeft Louis echter met een knappe brunette uit de boekwinkel, bij wie al gauw talloze steekjes los blijken te zitten. Tijdens een bizarre, tussen romantiek en waanzin balancerende zwerftocht door Manhattan laat ze Louis onder meer een jurk aantrekken in een pashokje, hem het trappenhuis van een wolkenkrabber beklimmen en maakt ze hem wijs dat haar voornaam 'Taperecorder' is.

Het knappe aan Louie is dat de verhaallijnen geestig zijn, zonder dat er duidelijk op de lach wordt gespeeld. De door sfeervolle jazzmuziek begeleide serie heeft een kalme, melancholieke toonzetting, waardoor de afleveringen van 20 minuten eigenlijk eerder in de categorie 'korte verhalen' dan 'sitcom' vallen. Alleen in de korte clips van C.K.'s optredens in zijn vaste comedyclub, die in vrijwel elke aflevering voorbijkomen, worden echte grappen gemaakt. Voor de rest zien we flarden uit het tragikomische leven van Louis C.K., een comedian uit New York, die gescheiden is en twee engelachtige dochtertjes heeft, die de helft van de week bij hem wonen.

Bijna elke aflevering van Louie is verrassend. Naast C.K.'s pogingen om een nieuwe vrouw te vinden is er een aflevering die zich afspeelt aan het hippe South Beach in Miami, waar de oude kale mannetjes pas in de schemering het strand op durven, als de jonge strandgoden zich elders bevinden. In de aflevering Dad wordt Louis gebeld door een excentrieke oom, die hem op dreigende toon beveelt zijn oude vader weer eens op te zoeken.

Wat de serie extra leuk maakt zijn de gastacteurs die C.K. weet te strikken. De speciaalste vangst van seizoen 3 is cultregisseur David Lynch, die in drie afleveringen genaamd Late Night te zien is als de oude televisiebons Jack Dahl. Louis wordt namelijk benaderd om David Letterman op te volgen als presentator van de prestigieuze Late Night Show, en Dahl, een enorme hork, moet hem begeleiden bij de opname van een proefaflevering. Gedoemd om te mislukken, uiteraard.

Louie - Seizoen 3

Vijf sterren

Distributeur 20th Century Fox (Amerikaanse import)

undefined

Meer over