Duyvendak vierde op lijst GroenLinks

De kandidatenlijst van GroenLinks telt bij de eerste tien vier nieuwkomers. Wijnand Duyvendak, nu nog directeur van Milieudefensie, staat als vierde het hoogst genoteerd....

Van onze verslaggeefster

'We hebben weinig last gehad van automatismen', zei H. Meijer, voorzitter van de kandidatencommissie donderdag toen in Den Haag de nieuwe ploeg werd gepresenteerd. Gevestigde reputaties bleken evenmin bepalend. Rabbae moet na acht jaar het veld ruimen. Hij is daarover zo ontevreden, dat hij overweegt zijn lidmaatschap op te geven.

Pitstra is te veel solist, te weinig collegiaal. 'Een ingebouwd bedrijfsrisico', zegt de commissie van de man die uit de Eerste Kamer kwam om de opengevallen plaats van Singh Varma op te vullen. Niemand rouwt om zijn uitsluiting. Minder fortuinlijk bleken ook Ab Harrewijn, die het met een elfde plaats moet doen, en Hugo van der Steenhoven die op de dertiende plaats staat. Nu heeft GroenLinks elf zetels, maar de partij staat in de peilingen op één zetel verlies.

Paul Rosenmöller is opnieuw de onomstreden lijstrekker. Femke Halsema heeft de tweede plaats overgenomen van Marijke Vos, die nu derde staat. Financieel specialist Kees Vendrik staat op de vijfde plaats, gevolgd door Farah Karimi. Van de huidige Kamerleden staat ook Ineke van Gent bij de eerste tien. Behalve Duyvendak, zijn Evelien Tonkens (zorg), Arie van den Brand (landbouw) en Naima Azough (journalist) hooggeplaatste nieuwkomers.

Niet voorgedragen werden ex-Groenen politicus Roel van Duijn en oud-wethouder van Amsterdam Frank Köhler. Alleen het congres kan er op 9 februari nog voor zorgen dat zij op de kandidatenlijst of een verkiesbare plaats komen. Lijstduwer is Harry Borghouts, de hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie. Hij is met zijn 58 jaar veruit de oudste op de lijst. De meeste kandidaten zijn in de veertig of jonger.

Meer over