Duurzaam dansen

Een avondje stappen is nogal milieubelastend, meende een drietal idealisten dat niettemin door wilde dansen. Daarom bedachten zij de duurzame disco: niet alleen wordt het spoelwater er hergebruikt, de energie van het dansen ook....

Een gemiddelde discotheek heeft een elektriciteitsrekening van dertigduizend euro per jaar. Zo’n club verbruikt nog eens voor tienduizend euro aan water en gooit bovendien wekelijks vierduizend liter kapot glaswerk in een container. Een avondje dansen en drinken wordt, zo bekeken, een nogal onverantwoorde bezigheid.

Een beter milieu begint in de discotheek, dacht Stef van Dongen van Enviu, een stichting die ‘duurzaam ondernemerschap’ stimuleert. Samen met Alijd van Doorn van architectenbureau Döll – Atelier voor Bouwkunst – ontwikkelde hij ideeën over een dansclub waar je kunt feesten, dansen, drinken en flirten zonder daarmee het milieu te erg te belasten.

De duurzame club bestaat nog niet, maar de Rotterdamse nachtclub Off-Corso probeerde wat van de ideeën uit op een speciaal feestje in oktober, met de titel The Critical Mass. Het liep storm. Veertienhonderd feestgangers wilden het wel eens meemaken: duurzaam dansen.

‘Het moet niet moraliserend zijn’, zegt Van Dongen. ‘Dat is een mood-killer. Feestgangers moeten niet continu met milieuvriendelijkheid geconfronteerd worden, het moet op een subtiele manier zichtbaar zijn dat een club duurzaam is.’

Gecondenseerd zweet

Gecondenseerd zweet
Duurzaam uitgaan volgens Enviu is onder meer: geen flyers uitdelen (papierverspilling!), de toiletten doortrekken met regenwater of gecondenseerd zweet van dansende bezoekers, biologisch bier tappen, energiezuinige led-lampen ophangen als verlichting, lege flessen gebruiken als decoratie. Maar het kan nóg duurzamer, namelijk door energie te winnen uit de dansende massa in een nachtclub en die gebruiken in de discotheek zelf, bijvoorbeeld voor de verlichting.

Gecondenseerd zweet
Dat zou in de toekomst moeten kunnen, dankzij de plannen voor een energie opwekkende dansvloer. Anouk Randag, studente Industrieel Ontwerpen aan de TU in Delft, is een prototype aan het ontwikkelen van deze duurzame dansvloer, waarbij de bewegingen van het dansende uitgaanspubliek kunnen worden omgezet in stroom.

Gecondenseerd zweet
Randag: ‘De dansvloer wordt mijn afstudeerproject. Ik vind het leuk om bij te dragen aan meer dan alleen een ‘leuk’ product. Met de duurzame nachtclub breng je het concept van duurzaamheid en besparen bij een breder publiek, dat spreekt me aan.’

Gecondenseerd zweet
Vermogen uit een dansvloer halen is niet gemakkelijk. Het kan op een aantal manieren, die Randag onderzoekt. Je zou een vloer kunnen maken met daarin piëzo-materiaal verwerkt. Als je deze piëzo-elektrische kristallen vervormt, bijvoorbeeld door op het materiaal te dansen, ontstaat een voltage (het piëzo-effect). Het is een elegante techniek, vindt Randag. Je kunt matten laten maken met de kristallen erin, daarmee bekleed je de vloer. Nadeel van deze techniek is dat het erg duur is en zich nog in de experimentele fase bevindt.

Explosieve dans

Explosieve dans
Een simpelere oplossing is om de energie mechanisch op te wekken. Randag: ‘Je kunt bewegende onderdelen maken in de dansvloer. Als de panelen gaan bewegen, gaat een tandheugel heen en weer langs een microgenerator, die de beweging omzet in energie.’

Explosieve dans
Een derde mogelijkheid is om de energie op te wekken met behulp van lucht- of waterdruk. Door micropompen te maken in compartimenten onder de dansvloer, bouwen de dansende voeten luchtdruk op. Een miniturbine stuurt een microgenerator aan, die energie genereert.

Explosieve dans
Omdat een mens zijn energie heel effectief gebruikt, is er heel wat beweging nodig om genoeg energie vrij te krijgen die bruikbaar is in de nachtclub. Hoogleraar Han Brezet stelde al gekscherend voor een explosieve dans in te voeren in het clubcircuit , waarbij hoog en hard op de vloer gesprongen wordt.

Competitie

Competitie
Ze speelt met nog veel meer plannen om de dansvloer succesvol te maken. Een nieuwe dansstijl in interactie met een wand, bijvoorbeeld. Want als je al dansend met je spierkracht iets moet wegdrukken, kan meer energie ontstaan.

Competitie
Ook zou je lampen kunnen bevestigen aan de kleding van de dansers; hoe meer ze bewegen, hoe feller het licht gaat schijnen. Nog een plan: met geluid of licht werken buiten de club, dat wordt aangedreven door het dansende publiek. Als er binnen fanatiek wordt gedanst, is dat buiten de disco te zien. Een ander idee is om bij de dansers een mechaniek in hun schoen te stoppen, waar gedurende de avond energie in wordt opgeslagen. Aan het eind van de avond kan die energie worden afgetapt. Zo kunnen de feestgangers met elkaar de competitie aan gaan.

Competitie
Maar je mag niet te veel vragen van het publiek, zegt Randag. ‘Misschien is het interessant de dansvloer te koppelen aan evenementen met een goed doel, zoals Dance for life.’ Randag maakt voorlopig drie prototypes van de vloer van één vierkante meter, om de verschillende technieken uit te testen. Doel is om in 2007 een vloer van zes bij zes meter ontwikkeld te hebben. De discotheek Now & Wow in Rotterdam wil de vloertesten tijdens clubavonden.

Meer over