Duterte eist vertrek militairen VS uit zuiden Filipijnen

De Filipijnse president Rodrigo Duterte wil dat Amerikaanse speciale militaire eenheden uit het zuiden van zijn land worden teruggetrokken. Hun aanwezigheid maakt offensieven tegen lokale islamitischestrijdgroepen lastiger, omdat zij gewilde gijzelaars zijn, aldus de omstreden Duterte maandag. Het besluit dreigt de toch al verstoorde relatie met Washington nog verder te verslechteren.

Redactie
Filipijnse soldaten op het onrustige eiland Mindanao. Beeld AFP
Filipijnse soldaten op het onrustige eiland Mindanao.Beeld AFP

'Ik wil geen ruzie met Amerika, maar zij moeten weg', zei Duterte over de special forces, die trainingen geven aan Filipijnse militairen. Groepen als Abu Sayyaf 'zullen de Amerikanen echt doden, of proberen te ontvoeren om losgeld te vangen.'

De VS hebben sinds 2002 speciale eenheden in het zuiden van de Filipijnen, die het leger trainen en adviseren in de strijd tegen de moslimextremisten. De VS besloten de special forces te sturen in de strijd tegen Al Qaida. Volgens Washington heeft Abu Sayyaf banden met het terreurnetwerk.

Het ging voornamelijk om militairen van de Green Berets, een Amerikaanse elite-eenheid, die het leger bijstonden. Op het hoogtepunt van die strijd waren er ongeveer 1.200 Amerikaanse militairen in Zamboango City en op de eilanden Jolo en Basilan.

Tegenwoordig zijn het er minder, omdat Washington zijn veiligheidsbeleid nu meer richt op de Zuid-Chinese Zee. De VS besloten in februari de meeste special forces terug te trekken. Slechts een kleine groep militaire adviseurs bleef achter om het Filipijnse leger te trainen en te adviseren.

'Hoerenzoon'

Duterte veroorzaakte vorige week een internationale rel toen hij fel uithaalde naar president Obama, vlak voor een regionale top in Laos. Hij zei dat Obama hem niet de les moest gaan lezen op de top over de keiharde aanpak van drugshandelaren en -gebruikers in de Filipijnen sinds hij aan de macht is.

'Hij moet mij met respect behandelen en mij geen vragen stellen over mensenrechten', aldus de president. 'Anders zal ik je uitschelden, klootzak', aldus Duterte vlak voor zijn vertrek naar Laos. De Filipijnse president zei dat hij Obama 'een hoerenzoon' zou vinden als hij hem toch zou aanspreken op de situatie in de Filipijnen. Obama zegde hierop een geplande ontmoeting met de president af.

Duterte zei later spijt te hebben van zijn beledigende opmerkingen. Ook had hij alsnog een onderhoud met Obama. 'Het was niet persoonlijk bedoeld', klonk het excuus. Sinds hij in juni president werd, zijn meer dan tweeduizend doden gevallen in de klopjacht die hij opende op drugscriminelen. Volgens Duterte zijn drugsgebruikers en -handelaren ongedierte dat moet worden uitgeroeid.

undefined

Meer over