Duterte dreigt Filipijnen terug te trekken uit 'nutteloos' Strafhof

De Filipijnse president Duterte zegt dat hij mogelijk Rusland zal volgen door ook het Internationale Strafhof (ICC) te verlaten. De omstreden president noemde het hof in Den Haag 'nutteloos'. Een aanklager van het hof zei vorige maand dat het ICC wellicht de personen kan aanklagen die betrokken zijn bij de dood van zeker 2.400 drugsverdachten sinds Duterte president is.

Redactie
Duterte vlak voor zijn vertrek naar Lima. Beeld EPA
Duterte vlak voor zijn vertrek naar Lima.Beeld EPA

De Filipijnen zijn sinds 2011 lid van het Internationale Strafhof. Duterte reageerde op het besluit van zijn Russische ambtsgenoot Poetin om de ondertekening van het stichtingsverdrag van het Strafhof per decreet in te trekken.

Aanleiding voor Poetins actie was het besluit van het Strafhof het conflict in Oost-Oekraïne te bestempelen tot een internationaal conflict tussen Rusland en Oekraïne. Rusland is ook geïrriteerd dat het Strafhof een onderzoek instelt naar mogelijke oorlogsmisdaden door Russische troepen tijdens de korte oorlog tussen Rusland en Georgië in 2008. Volgens mensenrechtenorganisaties komen ook de Russische bombardementen op woonwijken in Aleppo neer op oorlogsmisdaden.

Duterte zei op zijn beurt gefrustreerd te zijn over de Westerse kritiek op zijn aanpak van de drugscriminaliteit. Hij zei dat 'niemand luistert' naar zijn beweegredenen om de drugsgebruikers de oorlog te verklaren.

Ook bekritiseerde hij de Verenigde Naties die volgens hem niet in staat zijn om oorlogen te voorkomen. 'Ze zijn nutteloos', zei Duterte over het hof en het Russische besluit te vertrekken. 'Zij trokken zich terug. Misschien volg ik ook. Waarom? Omdat alleen de kleintjes, zoals wij, worden aangepakt.'

Assad en Strafhof

Westerse landen zinnen op manieren om de Syrische president Assad te berechten voor oorlogsmisdaden. Struikelblok is Rusland. Deskundigen zijn het erover eens dat die kans minimaal is. 'Pogingen om Assad voor het ICC te krijgen, zijn tot mislukken gedoemd. Het is verspilde tijd en energie', aldus hoogleraar Jens-David Ohlin. Lees dit artikel van Buitenland-redacteur Theo Koelé.

Wereldorde

De president, die zich sinds zijn aantreden vorig jaar steeds vaker distantieert van bondgenoot de VS, zei dat hij dit weekeinde in Lima wil praten met Poetin. In de Peruaanse hoofdstad wordt dan de APEC-top gehouden van landen in Azië en de Stille Oceaan. 'Als China en Rusland een nieuwe wereldorde tot stand willen brengen, zal ik de eerste zijn die meedoet', aldus Duterte.

In de praktijk verandert er overigens niet veel door Poetins intrekking van de ondertekening van het Statuut van Rome, dat de grondslag vormt voor het Internationale Strafhof. Rusland heeft het verdrag nooit geratificeerd, zodat het de rechtsmacht van het Strafhof nooit accepteerde. Ook de VS hebben zich nooit aangesloten bij het Strafhof, om zo te voorkomen dat Amerikaanse militairen voor het hof kunnen worden gedaagd.

Toch zijn de Russische stap en de opmerkingen van de Filipijnse president nieuwe tegenslagen voor het ICC. Het aanzien van het Hof kreeg al een flinke knauw doordat drie Afrikaanse landen, Zuid-Afrika, Gambia en Burundi, vorige maand lieten weten dat ze geen lid meer willen zijn van het Strafhof. Zij klagen dat het Hof tot nog toe alleen maar Afrikanen heeft berecht, maar dat Europese leiders de dans zijn ontsprongen.

Commentaar

Het Internationaal Strafhof staat onder druk. Een aantal Afrikaanse landen wil zich terugtrekken. Het is hoog tijd dat de VS het Hof steunen. Lees dit commentaar van The New York Times.

Meer over