Duterte blijft confrontatie zoeken: Filipijnen schrappen militaire oefeningen met VS

De Filipijnse president Rodrigo Duterte lijkt steeds meer aan te sturen op een confrontatie met Washington. Woensdag heeft hij zijn minister van Defensie opdracht gegeven om gezamenlijke militaire oefeningen met de VS volgend jaar niet te laten doorgaan. De oefeningen gelden als hét symbool van het alliantieverdrag tussen de VS en de Filipijnen.

null Beeld null

Duterte herhaalde woensdag echter ook dat hij niet van plan is om het defensieverdrag tussen de twee landen, dat in 1951 is ingegaan, af te schaffen. Wel is hij voornemens om een buitenlandbeleid te voeren dat niet afhankelijk is van de Amerikanen. 'We moeten ons heroriënteren. Er zullen volgend jaar geen gezamenlijke militaire oefeningen meer plaatsvinden. Ik heb Defensieminister Lorenzana verzocht om die niet voor te bereiden.' In totaal zijn nu zeker 28 gezamenlijke oefeningen geschrapt.

Speciale eenheden

De relatie tussen Manilla en Washington was al gespannen. Een maand geleden eiste Duterte dat Amerikaanse speciale militaire eenheden uit het zuiden van zijn land worden teruggetrokken, omdat hun aanwezigheid offensieven tegen lokale islamitische strijdgroepen zou bemoeilijken. Volgens Duterte zijn de Amerikaanse strijdkrachten namelijk gewilde gijzelaars. Groepen als Abu Sayyaf 'zullen de Amerikanen doden, of proberen te ontvoeren om losgeld te vangen', aldus Duterte.

De VS hebben sinds 2002 speciale eenheden in het zuiden van de Filipijnen, die het leger trainen en adviseren in de strijd tegen de moslimextremisten. De VS besloten de speciale eenheden te sturen in de strijd tegen Al Qaida. Volgens Washington heeft Abu Sayyaf banden met het terreurnetwerk.

Op het hoogtepunt van die strijd waren er ongeveer 1.200 Amerikaanse militairen in Zamboango City en op de eilanden Jolo en Basilan. Tegenwoordig zijn het er minder, omdat Washington zijn veiligheidsbeleid nu meer richt op de Zuid-Chinese Zee. In februari besloten de VS om de meeste speciale eenheden terug te trekken. Slechts een kleine groep militaire adviseurs bleef achter om het Filipijnse leger te trainen en te adviseren.

De Filipijnse president Duterte Beeld null
De Filipijnse president Duterte

Lees ook

Sinds zijn aantreden reageert de Filipijnse president Duterte met onverholen minachtingop kritiek uit het Westen. Hoe meer pijn het doet wat hij zegt, hoe tevredener hij kijkt. (+)

Vergeet de Verenigde Staten, China is de sleutel naar succes. Dat moet de ongepolijste Filipijnse president Duterte hebben gedacht toen hij Obama een 'hoerenzoon' noemde. (+)

Uitschelden

De vileine opmerkingen die Duterte begin december maakte tegenover de Amerikaanse president Obama hebben de betrekkingen ook niet veel goeds gedaan. Vlak voor een regionale top in Laoszei zei Duterte dat Obama hem niet de les moest gaan lezen over de keiharde aanpak van drugshandelaren en -gebruikers in de Filipijnen sinds hij aan de macht is. 'Hij moet mij met respect behandelen en mij geen vragen stellen over mensenrechten', aldus de president. 'Anders zal ik je uitschelden, klootzak.' Later excuseerde hij zich tegenover Obama, en zei hij dat het 'niet persoonlijk' was bedoeld.

De Amerikanen hebben veel kritiek op het drugsbeleid van de nieuwe Filipijnse president. Sinds de inauguratie van Duterte op 1 juli van dit jaar heeft diens keiharde strijd tegen drugscriminaliteit aan ruim 3.600 mensen het leven gekost. Ook mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch en Amnesty International hebben de aanpak van Duterte veroordeeld. Duterte blijft dat echter fel verdedigen. 'Hitler slachtte drie miljoen joden af', zei hij daar eerder over. 'Ik slacht graag drie miljoen drugsverslaafden af.' Ook voor deze uitspraak bood hij later zijn excuses aan.

Woensdag kondigde Duterte aan dat hij in november even ten noorden van Manilla een 'mega-afkickliniek' wil openen, die tot 10 duizend verslaafden kan behandelen. De kliniek wordt gefinancierd door een Chinese magnaat.

null Beeld null
null Beeld null
Meer over