Dutchbatters dienen megaclaim in tegen Staat vanwege 'onmogelijke missie'

Ruim honderd veteranen van Dutchbat III hebben zich gemeld voor een claim tegen de Nederlandse staat, omdat ze op een 'onmogelijke missie' zouden zijn gestuurd. Onder hen is ook een aantal leidinggevenden. Dat hebben de advocaten Michael Ruperti en Klaas Arjen Krikke laten weten.

Veteranen van Dutchbat III poseren voor een groepsfoto. Beeld anp
Veteranen van Dutchbat III poseren voor een groepsfoto.Beeld anp

In juli werd al bekend dat twaalf veteranen van Dutchbat III de Staat aansprakelijk hadden gesteld. Dutchbat III opereerde in 1995 in VN-verband in de Bosnische enclave Srebrenica toen die werd ingenomen door de Bosnische Serviërs. Die vermoordden uiteindelijk bijna 8400 moslimmannen en -jongens.

Volgens de advocaten is Dutchbat III ruim twintig jaar verantwoordelijk gehouden voor het falen van de missie, omdat de Nederlandse regering nadien onvoldoende heeft erkend dat het bataljon willens en wetens op een onuitvoerbare missie werd gestuurd.

Veteranen zouden hierdoor jaren later nog onherstelbare schade op sociaal, emotioneel en financieel gebied ondervinden. De advocaten vinden dat de huidige interne regelingen bij defensie om de veteranen te compenseren in deze zaak niet voldoen.

Ze gaan in gesprek met Defensie. Minister Jeanine Hennis van Defensie erkende afgelopen zomer ook dat de missie van Dutchbat 'reeds op voorhand' onuitvoerbaar was.

Had de enclave Srebrenica gered kunnen worden?

Waren de val van de Bosnische enclave Srebrenica en, daarna, de moord op achtduizend Moslimmannen en -jongens te voorkomen geweest? Ruim twintig jaar later vraagt toenmalig minister van Defensie Joris Voorhoeve het zich nog altijd af. 'Ik ben er dag en nacht mee bezig.'

'We wisten allemaal waar Mladic toe in staat was'

'Er is van alles gedaan om het grote falen rond Srebrenica te verdoezelen', zegt Frank Westerman, schrijver van het boek 'De slag om Srebrenica'. Lees hier het interview door Volkskrant-verslaggeefster Laura de Jong met Westerman.

Financiële kwestie

Is de verwerking van een nationaal trauma een financiële kwestie? Het heeft er alle schijn van. Er was de rechtszaak van enkele nabestaanden tegen Nederland. Die had zich verweerd met het argument dat de verantwoordelijkheid voor 'Srebrenica' bij de Verenigde Naties lag, onder wier bevel de Dutchbatters opereerden. Na een jarenlange juridische strijd oordeelde de hoogste rechter, de Hoge Raad, dat de Nederlandse regering wel degelijk 'effectieve controle' over de militairen uitoefende.

Vorig jaar betaalde de Nederlandse regering een schadevergoeding aan de families Mustafic en Nuhanovic. Elektricien Rizo Mustafic en de vader en broer van tolk Hasan Nuhanovic waren weggestuurd van de Nederlandse compound en werden vervolgens vermoord.

Lees ook:

Anne Mulder was als 25-jarige militair in Srebrenica, hij weet hoe de veteranen zich voelen. 'We werden totaal vernederd.'

Karremans

Daarnaast stapten de nabestaanden van de drie slachtoffers naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg met een klacht tegen Nederland. Hun advocaten stelden de rol van toenmalig Dutchbat-commandant Thom Karremans in het bloedbad niet goed was onderzocht en er politieke druk was uitgeoefend om vervolging te voorkomen.

De advocaten Liesbeth Zegveld en Tomasz Kodrzycki stelden ook dat Karremans en zijn plaatsvervanger Rob Franken medeplichtig zijn aan moord, oorlogsmisdaden en genocide tijdens de val van Srebrenica.

Vorige week oordeelde het Europees Hof dat Nederland Karremans niet hoeft te vervolgen voor zijn rol in de val van Srebrenica. De bewering dat Nederland de zaak niet goed zou hebben onderzocht, is 'overduidelijk ongegrond' en moet worden verworpen.

Overigens steunt Karremans de megaclaim van 'zijn mannen' van harte en hij overweegt volgens zijn advocaat Geert-Jan Knoops eenzelfde stap naar de rechter.

Toenmalig Dutchbat-commandant Thom Karremans Beeld anp
Toenmalig Dutchbat-commandant Thom KarremansBeeld anp
Meer over