Durfkapitaal redt bedrijf kindopvang

Estron, groot in kinderdagverblijven maar diep in de schulden, heeft een regeling met zijn banken getroffen.

AMSTERDAM - Estro, met zeshonderd kinderdagverblijven en locaties voor naschoolse opvang ruimschoots Nederlands grootste in deze bedrijfstak, is overgenomen door een consortium waarin twee Amerikaanse durfkapitalisten een groot aandeel hebben. Het gaat om KKR en Bayside.

Hiermee lijkt het voortbestaan van de Estro-ketens als Catalpa, Uk, EigenwijZ en Astrid Lindgren Kinderopvang verzekerd. De nieuwe eigenaren zijn niet van plan de groep kinderdagverblijven te saneren of in te krimpen. Er worden in het kader van deze transactie geen vestigingen opgeheven of samengevoegd, zo verzekert financieel bestuurder Walter Blom van Estro. Sterker nog: 'Er is weer ruimte voor investeringen. En op de kinderdagverblijven willen we niet meer bezuinigen.'

Estro is al sinds begin deze eeuw in handen van durfkapitalisten, en gaat binnen die sector van hand tot hand. Durfkapitalisten (private equity) steken hun ondernemingen meestal tot over hun oren in de schulden. Op die manier kunnen ze hun eigen geld er snel weer uit halen; ze vergen daardoor het uiterste van het management en betalen bovendien niet of nauwelijks vennootschapsbelasting. Maar als zo'n bedrijf te kampen krijgt met tegenvallers, loopt het al snel mis.

En tegenvallers waren Estro's deel. Nadat het bedrijf in 2010 was overgenomen door het Amerikaanse Providence, veranderde het overheidsbeleid drastisch. Er werd stevig bezuinigd op de kinderopvang. Blom: 'Daardoor daalde bij ons de vraag naar kindplaatsen dit jaar met ruim 10 procent.' Vanaf dat ogenblik werden de hoge schulden een probleem. Maar in mei slaagde Estro erin een kortetermijnoplossing te bereiken met zijn banken. Nu is er een definitieve regeling getrofen.

Schuldeisers

Eerder dit jaar begonnen KKR en Bayside vorderingen over te nemen van andere schuldeisers van Estro. Daardoor werden zij schuldeiser. De herstructurering waartoe nu is besloten, houdt in dat driekwart van de vorderingen omgezet wordt in aandelen. Daardoor krijgen KKR en Bayside samen rond 40 procent van de aandelen; de rest is in handen van een groep niet met name genoemde banken, waaronder enkele Nederlandse. Van de schuld van 550 miljoen euro resteert nog maar rond 120 miljoen. 'En de eerste jaren hoeven we geen rente te betalen en niet af te lossen', zegt Blom.

De herstructurering van het met schulden overladen kinderopvangbedrijf lijkt als twee druppels water op wat European Directories (de moedermaatschappij van De Telefoongids) eerder deze maand overkwam. Van de 893 miljoen euro schulden werd 630 miljoen weggestreept, ook bijna driekwart. Een nieuwe durfkapitalist (in het geval van European Directories: het Finse Triton) neemt de meerderheid van de aandelen, de oude financiers - inclusief de banken - nemen hun verlies. Bijna altijd krijgen de verliezers een mogelijkheid om, als het bedrijf later met winst wordt verkocht, nog een deel van hun verlies goed te maken.

undefined

Meer over