Dunkirk, Symbolica en Mondriaan

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten.

Dunkirk. Beeld
Dunkirk.Beeld

1. Film: Dunkirk

Regie Christopher Nolan.

We spenderen een week tussen de soldaten op het strand, een dag met de bemanning van een vissersschip en een uur in de cockpit van een jachtvlieger. In Dunkirk smelten die in de montage afgewisselde perspectieven samen tot één universele oorlogservaring, met de tikkende klok als motor: niet alle personages halen het eind. Nolan laat de kijker zo veel mogelijk zintuiglijk ervaren hoe futiel het leven van een enkele soldaat is. Dialoog is daar nauwelijks voor nodig - wat viel er ook te zeggen?

Bor Beekman

Tekst gaat verder onder de video.

'Dunkirk was een verlies, dat deel werd van de victorie.' Een interview met regisseur Christopher Nolan (+).

2. Attractie: Symbolica: Paleis der Fantasie

De nieuwste Eftelingattractie.

Met 35 miljoen euro is Symbolica de duurste en grootste Eftelingattractie ooit. In een bewegend voertuig glijd je over de spiegelgladde paleisvloer. Je danst, je zweeft, je walst. De zeven minuten durende rit door het paleis van koning Pardulfus is veel te kort. Met een aanstekelijke ideeënweelde en betoverende esthetiek speelt de Efteling effectief in op de kinderlijke verwondering. En wel zodanig dat na afloop maar één wens resteert: nog een keer!

Herien Wensink

Tekst gaat verder onder de foto.

300 ton staal, 8 torens, 1 tuin. Dit is Symbolica. De hoofdontwerper en de componist leggen uit (+).

De nieuwe attractie Symbolica in de Efteling. Beeld anp
De nieuwe attractie Symbolica in de Efteling.Beeld anp

3. Film: Une vie

Regie Stéphane Brizé.

Op papier heeft Jeanne het als kind van een steenrijk gezin goed. In werkelijkheid leeft ze als een gevangene voor wie alles is vastgelegd. Ze zoekt toevlucht in haar hoofd, waar zonnige herinneringen en geloof in een schepper hoop bieden in de dagelijkse somberte. Brizé nodigt je uit om ook in Jeannes hoofd te kruipen, met sublieme flashbacks die haar gevoelswereld blootleggen. Een bescheiden, doch rijke karakterschets. De soepele, nauwkeurige manier waarop Brizé vertelt, verdient alle lof.

Berend Jan Bockting

Tekst gaat verder onder de video.

4. Beeldende kunst: De ontdekking van Mondriaan

Gemeentemuseum Den Haag, t/m 24/9.

Een beetje trots mag het Gemeentemusuem wel zijn op zijn Mondriaan, die met deze tentoonstelling wordt neergezet als een heuse verver, een liefhebber van vrouwen en een radicale vernieuwer. De verzameling van driehonderd werken is de grootste ter wereld: ongeveer een kwart van het oeuvre dat Mondriaan bij elkaar heeft geschilderd en getekend.

Rutger Pontzen

Hij begon met het schilderen van een dode haas en eindigde met een van de radicaalste stijlen ooit bedacht. Hoe kreeg Piet Mondriaan het verzonnen?

5. Beeldende kunst: Small Wonders

Rijksmuseum Amsterdam, t/m 17/9.

Veertig buxushouten balletjes, in formaat variërend van walnoot tot mandarijn, hun schil gedecoreerd met complexe ornamenten en Latijnse inscripties. Daarbinnen zit het werkelijk bijzondere: een handgesneden Bijbels tafereel met de complexiteit van een altaarstuk. Scènes uit het leven van Maria Magdalena, een kruisiging compleet met steigerende paarden en ruiters met speren. Je vraagt je voortdurend af hoe men het in godsnaam heeft kunnen maken (+). Fascinerende houtsnijkunst uit de 16de eeuw.

Stefan Kuiper

Oog voor detail

Wieteke van Zeil over opmerkelijke en veelbetekenende bijzaken in de beeldende kunst. Deze week: gebedsnoot te zien bij Small Wonders (+).

Meer over