Dumoulin kan mee als ronderenner; echte test is Giro d'Italia

Als Tom Dumoulin dit wielerseizoen beschouwt als het examen voor een bestaan als ronderenner, heeft hij voor het eerste belangrijke proefwerk een voldoende gehaald. In de gisteren met een tijdrit in San Benedetto del Tronto afgesloten etappewedstrijd Tirreno-Adriatico eindigde de kopman van Team Sunweb in het eindklassement als zesde, op 1,01 minuut van winnaar Nairo Quintana. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) werd negende.

Dumoulin tekent het startbewijs voor de Tirreno-Adriatico. Beeld epa
Dumoulin tekent het startbewijs voor de Tirreno-Adriatico.Beeld epa

De race tegen de klok zelf, een traject over 10 kilometer, was wel teleurstellend. Dumoulin viel in zijn specialiteit zelfs buiten de top 10, wat hem nog een plek bij de eerste vijf kostte. Op Twitter maakte hij er geen geheim van. 'Well, that was slow as f*ck. Ik/wij moeten ervan leren en het de volgende keer beter doen.'

Het was een andere Nederlander, Jos van Emden van Lotto NL-Jumbo, die dinsdag de aandacht trok. Hij had lang de snelste tijd op zijn naam staan, totdat de als twee na laatste gestarte Rohan Dennis van BMC hem met drie seconden van de winst afhield. Ontzet sloeg hij de handen voor het gezicht.

Giro d'Italia

De echte test voor Dumoulin volgt in mei, als hij aan de start verschijnt van de Giro d'Italia, aan de zijde van zware concurrenten als Quintana, Vincenzo Nibali, Fabio Aru en de Nederlanders Mollema en Steven Kruijswijk. Hij heeft de afgelopen dagen wel wat vertrouwen kunnen tanken.

Zijn ambitie in de Tirreno was mee te doen in het klassement. Dat is redelijk gelukt. In de koninginnenrit met als slotklim de weg naar het skioord Treminillo - ruim 16 kilometer met een stijgingspercentage van 7,3 procent - eindigde hij als zesde, op 41 seconden van winnaar Quintana. In de zware etappe naar Fermo, afgelopen zondag, met in de laatste fase kuitenbijters van meer dan 20 procent, handhaafde hij zich in de voorste gelederen. Een heel hoge klassering was al zo'n beetje uit beeld geraakt na een matige ploegentijdrit op de eerste dag.

Dumoulin etaleerde al eerder een goede vorm. Tijdens de Strade Bianchi, de eendagswedstrijd over de witte grindpaden in Toscaans heuvelland, had hij al indruk gemaakt met een vijfde plek. In de ronde van Abu Dhabi, eind februari, bleef hij op de enige klim een reeks toppers voor.

Hij waarschuwde begin dit jaar bij de teampresentatie nog voor te hoog gespannen verwachtingen. Hij twijfelde vooral over zijn klimmerscapaciteiten. Zo hard als in de Vuelta van 2015, waar hij zelfs Tourwinnaar Chris Froome in een etappe klopte, had hij sindsdien nooit meer naar boven gereden. Het parcours van de Giro, met veel hooggebergte, was, zei hij, hem niet op het lijf geschreven.

Wereldtop

Maar hij kon er deze week niet meer onderuit te beamen dat hij de wereldtop soms behoorlijk partij kan geven. In de Tirreno reed hij in de buurt van erkende klassementsrijders als Rigoberto Uran, Geraint Thomas, Thibaut Pinot, Mollema en de later ziek uitgevallen Fabio Aru. Op de Treminillo opende hij zelfs de aanval, al braken enkele tempoversnellingen hem uiteindelijk wel op.

Het verlies op de tijdrit gisteren kwam niet geheel onverwacht. Dumoulin heeft wat gewicht verloren in de aanloop naar het seizoen, met intensieve trainingen bergop in Zuid-Afrika. Daar heeft hij als klimmer nu profijt van, zei hij, maar hij vreesde daardoor wel wat te hebben ingeboet op kwaliteit in zijn specialisme. Hij heeft er ook nog nauwelijks specifiek op getraind.

Zaterdag rijdt Dumoulin ook Milaan-San Remo. Hij doet dat in dienst van ploeggenoot Michael Matthews, de Australiër die overkwam van Orica Greenedge. Maar de rol van knecht geldt in de aanloop naar het diploma voor klassementsrenner niet meer als een overhoring.

Lees meer over Tom Dumoulin

'Ik hoop dat die gele trui er ooit nog gaat komen'
De Tour de France vinden de beste Nederlandse ronderenners te zwaar. De liefde voor de Giro is in 2017 groter. Ook bij Tom Dumoulin, bleek bij de presentatie van de Sunweb-ploeg. In Italië kun je als renner nog groeien. (+)

Giro d'Italia dit jaar hoofddoel voor Dumoulin; Kelderman mee als knecht
Wielrenner Tom Dumoulin gaat dit jaar vol voor de winst in de Ronde van Italië en zal niet meedoen aan de Tour de France. Dit zei hij zelf donderdag tijdens de presentatie van de nieuwe 'Duitse' wielerploeg Sunweb op het vliegveld van Münster-Osnabrück.

Nederland rijdt eindelijk weer voor winst in grote rondes
Het is lang geleden dat Nederlandse wielrenners zich zo lieten gelden. Jammer dat ze vaak op een beslissend moment onderuit gingen. Een terugblik op het wielerseizoen van 2016. (+)

Meer over