Duizenden Serviërs protesteren in Kosovo

Enkele duizenden Serven zijn vrijdag in de Kosovaarse stad Kosovska Mitrovica opnieuw de straat opgegaan uit protest tegen de onafhankelijkheid van de vroegere Servische provincie Kosovo....

ANP/DPA

Voorafgaand aan de protesten hielden de door de NAVO geleide troepen van de vredesmacht KFOR enkele tientallen bussen met studenten uit Servië tegen.

NAVO-militairen hebben de brug over de rivier Ibar afgesloten om demonstranten tegen te houden die mogelijk het door etnische Albanezen bewoonde zuidelijke deel van de stad in willen gaan. Getuigen meldden ook de inzet van helikopters.

De etnisch Albanese meerderheid in het parlement van Kosovo heeft zondagmiddag eenzijdig de onafhankelijkheid van de Servische provincie uitgeroepen. Donderdag demonstreerden Serven massaal in Servië en Kosovo. Daarbij is een dode gevallen. Zeker 192 demonstranten zouden zijn opgepakt door de politie.

De Servische premier Vojislav Kostunica loofde de Servische jeugd, omdat die met massale deelname aan de protesten heeft laten zien ‘dat ze voor recht gerechtigheid en vrijheid is’. De Servische president veroordeelde de uitlatingen van Kostunica en het uitbreken van de rellen donderdag in Belgrado. Hij heeft vrijdag de Nationale Veiligheidsraad bijeengeroepen.

Meer over