Duizenden mensen lopen mee in parade voor diversiteit in Amsterdam

Enkele duizenden mensen hebben zondagmiddag meegelopen met de Parade van Ieder1, een optocht van Amsterdam-Zuidoost naar het Museumplein om de diversiteit van Nederland te 'vieren', zoals de organisatie het noemde. Ook de politie houdt het aantal deelnemers op enkele duizenden.

Nasrdin Dchar tijdens zijn speech op Museumplein.Beeld anp

Ook vicepremier Lodewijk Asscher, minister Jet Bussemaker (OCW) en parlementariërs waren van de partij.

Mensen lopen met spandoeken met daarop teksten als 'negativiteit is aanstekelijk, positiviteit ook', 'vluchtelingen mogen er ook zijn' en 'Stop Blackface'. Volgens verslaggever Janny Groen die ter plaatse is, zijn de deelnemers niet alleen afkomstig uit Amsterdam. 'Ik heb mensen gesproken uit Zwolle, Assen, Almere en Rotterdam. Samengevat willen deze mensen een stem geven aan de zwijgende meerderheid. Ze zijn het spuugzat dat het debat steeds wordt gekaapt door extreme geluiden aan beide zijden.'

Op de parade zijn ook vlaggen van politieke partijen zoals PvdA en GroenLinks te zien. Ook acteur Patrick Mathurin, die zichzelf de 'nieuwe zwarte Sint' noemt, doet mee aan de tocht. 'Veel mensen wilden met hem op de foto', zegt Janny Groen. 'Ik vroeg hem wat hij van de kritiek op Ieder1 vindt, namelijk dat de echte pijn met al dat positivisme wordt weggepoetst. Daar was hij het niet mee eens. Hij vindt de parade positief en zegt dat het debat gewoon doorgaat.'

Gratis bussen

De mars wordt gesteund door de burgemeesters Eberhard van der Laan van Amsterdam en Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. Zij riepen de inwoners van hun steden op mee te doen aan de manifestatie. Aboutaleb stelde voor Rotterdammers gratis bussen beschikbaar om naar de hoofdstad te reizen.

De acht kilometer lange Parade van IEDER1 begon om 13.00 uur bij het ArenaPark in Zuidoost. Bij het Amstelstation voegden zich nog veel meer mensen bij de stoet. De mars eindigde op het Museumplein. Hier begon rond 16.30 uur een manifestatie met optredens van artiesten en acteurs, onder wie Kim Spierenburg, Sef en initiatiefnemer Nasrdin Dchar.

De deelnemers zullen als een collectief het cijfer 1 vormen, dat vanuit een helikopter wordt vastgelegd.

Controversiële manifestatie Ieder1 van alle kanten bekritiseerd

Onder de noemer 'Ieder1' wordt vandaag in Amsterdam de diversiteit gevierd, maar niet iedereen heeft zin in dat feestje.

Beeld AT5
Nasrdin Dchar & Hesdy LonwijkBeeld Adriaan van der Ploeg
Meer over